Daniela Silivaș a povestit cum au întâmpinat-o americanii, după ce a fugit din țară
Daniela Silivaș (foto), marea gimnastă a României, a povestit la podcastul Altceva cu Adrian Artene cum au întâmpinat-o americanii, după ce a reușit să fugă din țară.
Tripla campioană olimpică a dezvăluit că Universitatea din Georgia i-a propus să mai concureze ca și sportivă, însă decizia sa de a se lăsa de gimnastică a fost fără echivoc.
Doar ca antrenoare
A rămas în fenomen, unde a luat-o pe urmele antrenoratului. Legendara sportivă crede că în ziua de azi e mult mai facil să reprezinți o altă țară, în trecut, acest lucru fiind imposibil.
„După ce am ajuns aici, am început să antrenez. Universitatea din Georgia mi-a propus să concurez pentru ei, dar am spus că m-am lăsat de gimnastică, mai vreau să aud de gimnastică doar ca antrenoare, nu mai voiam să fac eu gimnastică. Acum e mult mai ușor să reprezinți o altă țară. Pe vremea aia nu se putea să faci așa ceva”, a spus Daniela Silivaş la podcastul Altceva cu Adrian Artene.
Cea mai tânără
Stabilită în Statele Unite din 1991, Daniela Silivaș are în palmares trei titluri de campioană olimpică, șapte titluri de campioană mondială și cinci titluri de campioană europeană.
Daniela Silivaș s-a retras din gimnastică în același an și locuiește în Atlanta, unde și-a început carieră în antrenorat. S-a căsătorit în 2003 cu managerul sportiv Scott Harper și au împreună trei copii: Ava Luciana, cea care îi calcă apăsat pe urme, Jadan Scott și Rylan Bryce.
Gimnastica românească a produs de-a lungul timpului sportivi de top mondial, iar mulți dintre ei au fost, pe merit, incluși în International Gymnastics Hall of Fame.
Printre aceștia se numără și tripla campioană olimpică Daniela Silivaș, fiind cea mai tânără gimnastă care primește această distincție. În anul 2000 i s-a conferit și Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de cavaler.
Nadia Comăneci (1993), Bela Karolyi (1997), Ecaterina Szabo (2000), Teodora Ungureanu (2001), Daniela Silivaş (2002), Simona Amânar (2007), Octavian Bellu (2009), Lavinia Miloşovici (2011), Gina Gogean (2013), Aurelia Dobre (2016), Andreea Răducan (2018) și Cătălina Ponor (2022) și-au făcut loc printre stelele gimnasticii mondiale. (A.N.)