Daniel Rãducanu, primarul cu 13 copii

Nicolle Ebner

Din punct de vedere al protecţiei sociale destinate copiilor, primarul comunei Baru, Daniel Răducanu (foto), poate fi considerat unic în judeţ. Soarta copiiilor din comună l-a interesat încă dinainte de a fi ales de către locuitori în fruntea primăriei, aşa că nu poate fi bănuit de realizarea unor proiecte în interes electoral. Adică, nu şi-a făcut o imagine publică folosindu-se de copii, slăbiciunea părinţilor.

After school, încă de acum 10 ani

În timp ce UE alocă fonduri importante, în mediul rural, pentru înfiinţarea unor „after school”-uri (alternativă la pierdutul timpului pe stradă sau birturi), un astfel de serviciu funcţionează în Baru încă de acum 10 ani. Pe atunci, se numea Centrul de zi „Speranţa“ şi a fost înfiinţat de Daniel Răducanu cu scopul prevenirii abandonului şcolar şi al familiei. De cinci ani, centrul a trecut sub umbrela primăriei, pentru că este vorba, în exclusivitate de copiii comunităţii. „Activitatea cuprinde două etape. Prima-până la terminarea şcolii în mediul rural, copiii primesc, după terminarea orelor de curs, prânz cald şi asistenţă de specialitate, în vederea pregătirii temelor şcolare. Adică, nu se duc direct pe maidan. E vorba de urmaşii noştri şi le alocăm timp pentru educare în spirit etic şi civic, au parte de tratamente şi medicamente, dacă este cazul, iar seara, se întorc în familie”, povesteşte Daniel Răducanu.

Nu de mult, trei din cei 25 de copii care beneficiază de acest proiect de protecţie socială, au fost operaţi de strabism, „ca să nu mai aibă probleme de personalitate”, după cum spune primarul, care, la modul figurat, şi-a denumit proiectul „KAMIKAZE”. „Echipăm copiii, cum s-ar spune, cu bun simţ, cu dorinţa de a avea proiecte pentru viitor, după care seara, îi trimitem acasă. Mi s-a întâmplat de multe ori că m-am întâlnit cu părinţi, care îmi povesteau cum îi trag copiii lor de mânecă şi le atrag atenţia că au uitat să se spele pe dinţi, sau că nu este bine să arunci gunoiul, unde apuci. Indirect, reuşim să schimbăm mentalitatea adulţilor, prin intermediul copiilor, de a căror educaţie ne ocupăm”, mai spune primarul.

Casele Bucuriei şi Speranţei

În plus, în Baru funcţionează două case de tip familial. Casa Speranţei şi Casa Bucuriei, ce găzduiesc 11, respectiv opt copii, încredinţaţi spre creştere şi educare de către Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului. De Casa Speranţei, deschisă în urmă cu 11 ani, se ocupă personal, primarul Daniel Răducanu, şi nu e de mirare că toţi cei 11 copii îi spun tată. „Cu cei doi de acasă, pot spune că am 13 copii. Tot eu am încurajat şi sprijinit deschiderea Casei Bucuriei, condusă de familia Demean din Haţeg, şi care merge pe aceeaşi politică. Nici una dintre case nu este finanţată de la bugetul local. Noi le oferim consultanţă, depunem garanţii, dacă au nevoie de creditare”, menţionează primul gospodar al comunei.

Pregătiri de nuntă

Destinul copiilor din Casa Speranţei este supravegheat până când aceştia ajung să se descurce singuri. „Urmează cursurile şcolare, învaţă o meserie la şcolile profesionale sau, în funcţie de aptitudini, îi susţinem şi la facultate. Ca să fim siguri că rămân acasă, adică în comună, în perioada de angajare le asigurăm mai multă independenţă, dar îi facem şi mai responsabili. Locuiesc într-un spaţiu al lor şi contribuie la o parte din cheltuielile de întreţinere. Învaţă să se descurce singuri. Ultima etapă este căsătoria, când le punem la dispoziţie câte o garsonieră mobilată”, mai povesteşte primarul comunei Baru, despre măsurile de protecţie socială aplicate pentru copiii comunei.

Prima astfel de garsonieră este pregătită, pentru că, unul din cei 13 copii ai lui „tata” Răducanu este în prag de căsătorie.

15 comentarii la „Daniel Rãducanu, primarul cu 13 copii

 • 16 iunie 2010 la 21:37
  Permalink

  Acest om e o mare scula penticostala care are cultul personalitatii mai mare decat ceausescu

 • 3 august 2010 la 23:52
  Permalink

  Un primar de milioane….si un om extraordinar!:)

 • 3 august 2010 la 23:54
  Permalink

  Sa tot fie oameni ca el…. TOT RESPECTUL.

 • 31 octombrie 2010 la 20:54
  Permalink

  un om de milioane succes in continuare bravo mult noroc

 • 3 decembrie 2010 la 18:40
  Permalink

  cum isi perimte sa spuna asa ceva, cand el nu este cine se da ??? el este in partidul pdl, nu in P P . toti care vor sa devina membri ai partidului P P sa care vor schimbarea sa caute omul care trebuie , nu acest domn care nu reprezinta acest partid.

 • 4 decembrie 2010 la 18:11
  Permalink

  Observ că are telentul să mintă frumos.

  Ce treabă au copiii cu campania electorală? Ar fi putut să-i lasă împace.

  Vrea să arate cât e de inimos? Dar cât e de moral traseismul politic pentru ocuparea cu disperare a unei funcţii? E etic şi moral să nu treci niciunde pe afişe sigla PDL, care să fie teama? De la primărie mă gândesc că n-a plecat de prea mult bine. Dumnezeu îl vede şi îi ia toate funcţiile, rămâne doar simplu membru (trădător) PDL

 • 27 decembrie 2010 la 13:17
  Permalink

  Domnul Raducanu iubeste copii ? Pe stil penticostal ? Are cumva legaturi cu Dl. Gavrila Solomon de la biserica „Bethel” din Anaheim , si el mare iubitor de copii , pe stil Johannis ?
  Cu alte cuvinte ….
  Mai oameni buni, cum de puteti fi voi orbi si sa nu vedeti ce fac astia din copii vostri ?
  Cu asa ceva s-a incurcat PDL ?
  Vad ca nu se maiinvata minte .
  Numai alde don Costel baga in traista fara sa cerceteze .

 • 27 decembrie 2010 la 18:26
  Permalink

  Sa mai lasam rautatile macar in prag de sarbatori.Sa incercam totusi sa fim mai buni.Sarbatori fericite si un an nou care vine mai bun pentru toti .

 • 28 ianuarie 2011 la 19:29
  Permalink

  totusi daca ar face toti ca el am intrece pe nemti.cum bine sti ca nui om fara dusimani nici critii luii nu aveti sufleti faceti si voi la fel si apoi sa vorbiti cai asa usir sa cresti copii eu am 9 copii si este foarte greu incercati sa faceti bine si nu mai criticatii

 • 20 aprilie 2012 la 1:43
  Permalink

  eu am fost unul din cei 13 copiii care au fost si au vazut totul la casa sperantei,totul este frumos,liniste,masa calda,imbracaminte,totul este splendid,daca va intereseaza asa de tare,Daniel Raducanu nu sa folosit de noi ca sa ajung Primar,nu gresiti mintal,totul a pornit de cand a fost el in bucuresti in anul 1997 sau 98,cand avea grija de copiii din bucuresti,ce care nu aveau unde sa puna capul jos,cei care dormeau prin canale,a tinut lagatura cu unul din aceei adolesneti din bucuresti de care avea grija,si azi are un copil,acel copilas este si astazi la casa sperantei,este cel mai bun la invatatura,Daniel Raducanu este singurul om din judetul hunedoara care ajuta si face multe pentru comuna baru mare,ii multumesc din suflet pentru tot ce a facut ptr mine si ce va face ptr copiii de la casa sperantei,am invat multe lucruri bune de la dansul,multumesc mult

 • 20 aprilie 2012 la 15:04
  Permalink

  Oameni ca Daniel Raducan mai rar.Multa bafta pe mai departe.

 • 21 aprilie 2012 la 12:23
  Permalink

  Danile Raducanu este nu om foarte bun,ii urez succes in continuare

 • 21 aprilie 2012 la 12:26
  Permalink

  un om foarte bun,scz***

 • 9 septembrie 2012 la 16:18
  Permalink

  Va scriu din Elche Spania avem un caz al unui tanar care l-am gasit pe strada am vrea daca s-ar putea sa ii gasim un loc unde sa se poata integra in societate si sa fie castigat pentru Hristos.Daca aveti un loc in una din casele acestea ne-am bucura mult.Noi il putem ajuta financiar (sponsoriza)Numarul meu de telefon este 0034642292160 daca imi puteti da nr de tel va sun eu fr.Daniel
  Domnul sa va binecuvinteze.
  astept raspuns…

 • 14 septembrie 2015 la 16:17
  Permalink

  bravao d-le primar , sunteti un om de valoare

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare