Politica si administratie

Cum vrea premierul să facă bani la buget

Premierul Marcel Ciolacu vrea o reducere consistentă a aparatului de stat, de aceea va cere desființarea a 200.000 de posturi bugetare neo­cu­pate. Asta va duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an.

Pentru sinecuri
Economia la buget va fi realizată în mod direct și indirect: Economia di­rectă – parte din posturile vacante erau bugetate, iar eliminarea lor în­seamnă că nu se mai consumă bu­getul aferent. Economia indirectă se va face prin eliminarea posturilor va­cante. Se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca ins­ti­tuția să aibă în organigrama birouri (5+1 șef), servicii (7+1șef), direcții (15+1director) sau direcții generale (25+1 director general). În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu șefi și cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine va­cante. Cu alte cuvinte, organigrame făcute pentru sinecuri. Reorganizarea instituțiilor va reduce și șefimea astfel construită.

Se caută bani peste tot
Scad cheltuielile cu realizate pentru persoane fictive. Pentru fiecare post neocupat erau prevăzute cheltuieli cu bunuri și servicii, autoturisme și mo­bi­lier. Pentru fiecare post se cuantifică un necesar de bunuri și servicii afe­rent ( e la hârtie, pix-uri, agrafe la ser­vicii de curățenie sau utilități folosite-apă, lumină etc.) dar și de mobilier și birotică (angajatul are nevoie de birou, computer, dulap etc.). În fapt, acest sistem perpetuat de ani de zile era o păcăleală care le permitea câtorva mii de funcționari să fie șefi și să pri­mească sporuri aferente unor funcții de conducere. Sunt funcții artificial create prin încărcarea schemelor de personal astfel încât unii să poată fi numiți șefi.
Guvernul ia în calcul limi­ta­rea spo­rurilor la maximum 20 la sută din sa­­lariu sau o regândire a sistemului de concedii medicale, res­pectiv a normei de hrană care a­cum se acordă și în concediu.
(A.N.)