; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Cum vor ajunge elevii din Dobra la liceul din Ilia?

10 septembrie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

       Scandal ieri, după ce 73 de elevi din comuna Dobra, care trebuie să înveţe la Liceul Teoretic ”Silviu Dragomir” din Ilia, nu au venit la şcoală. Motivul? Ei susţin că nu au cu ce veni la liceu, deşi sunt mai mulţi operatori de transport care circulă între comunele Dobra şi Ilia.
      Prea mulţi pentru cele trei microbuze
Cu toate că noul an şcolar a început luni, 9 septembrie, cei 73 de elevi din Dobra nu au ajuns la liceul din Ilia. Ca atare, lumea s-a agitat.
Contactat, primarul comunei Dobra, Ovidiu Pădurean, a declarat că în fiecare an, la început de an şcolar, se întâmplă aşa ceva. ”Noi avem trei microbuze cu care putem transporta elevii în comuna noastră. Până în acest an, i-am dus şi pe elevii care frecventează liceul la Ilia, la şcoală, dar acum sunt prea mulţi şi nu încap în cele trei microbuze ale noastre. Nu putem să-i lăsăm pe drumuri pe elevi. Cu mijloacele de transport în comun nu pot merge, pentru că şoferii nu-i iau în autobuze”, a declarat Ovidiu Pădurean, primarul comunei Dobra.
      Li se decontează abonamentele
La rândul său, primarul comunei Ilia, Marius Omotă, susţine că ”am fost sunat azi (n.r.-ieri) că elevii din Dobra nu au venit la liceu, la Ilia. Noi nu putem să-i aducem pe aceştia cu microbuzele noastre şcolare, deoarece nu este legal. Cu microbuzele destinate transportului elevilor nu putem opera decât pe raza unităţii administrativ teritoriale. Cei 73 de elevi de la Dobra pot, însă, să-şi facă abonamente, iar ele li se decontează. Sunt mai mulţi operatori care circulă pe ruta Dobra-Ilia. Îi înţeleg şi pe părinţii acestor elevi că vor să vină la Ilia. La liceul nostru, în acest an, din 32 de absolvenţi, 30 au luat bacalaureatul”.
Inspectorul şcolar general, Maria Ştefănie, spune că a discutat cu directorii şcolilor de la Ilia şi Dobra şi vor fi găsite soluţii pentru ca situaţia să revină la normal. Ce spune legea?
”Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă”, se arată în art. 84, aliniatul 3 din Legea Educaţiei.(Sorina Popa )

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. un dobrean spune:

    Primarul din Dobra nu s-a asteptat sa mai fi ramas atatia elevi in comuna. Normal daca politica veterinarului intrat printre oameni e sa depopuleze asezamantul si sa creasca numarul animalelor… RUSINE! A uitat cum ii curgeau mucii in statia de autobus cand era un pui de vinitura-n Dobra. Nu-i poate transporta pe toti cu trei microbuse… poi sa fure mai putin si sa cumpere un minibus!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 11.09.2019

Vorbesc cârcotaşii prin târg că după scandalul de acum câţiva ani, cu căprioarele duse la Zoo şi tăiate de angajaţi...

Bulină neagră, 11.09.2019

Daniel Csiszer, tânăr din Petroşani

Bulină albă, 11.09.2019

Deputatul Iulius Firczak, preşedinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Închide