Politica si administratie

Cum vede unul dintre cei mai valoroşi specialişti în domeniu redeschiderea minelor de cărbune

Sorina Popa

Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite reveni­rea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat recent vicepre­ședintele Comisiei Europene responsabil cu implementarea Pactului Ecologic Euro­pean, Frans Timmermans.
În aceste condiții, toate statele fac pre­gătiri pentru a reporni capacitățile de cărbune.

Sute de noi angajări
„A fost o discuţie mai lungă pe energie. Premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Muntenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folo­sesc cărbune. Este clar că, în această situa­ţie complicată, toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Şi România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă va trebui să importăm şi căr­bune. Vor fi adăugaţi 300 MW. Asta înseam­nă că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane din nou în sectorul minier, ceea ce este o vestă bună pentru aceşti oameni, care au suferit”, a declarat Florin Cîţu. “Dacă Europa revine la extracţia de cărbune, ar trebui să ne uităm şi la proiectul Roşia Mon­tană. Până la urmă, avem şi acolo resurse pe care le putem folosi în interesul României şi ar trebui să ne uităm în ce condiţii am putea să începem şi acolo exploatarea”, a adăugat liderul PNL, Florin Cîțu.

Experienţă valoroasă
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe Nicolae Stanca (foto), directorul general al DEVA GOLD SA, cum vede el redeschi­derea minelor de cărbune din Valea Jiului și creșterea capacității minelor care sunt încă în funcțiune.
De precizat că Nicolae Stanca este unul dintre cei mai valoroși specialiști în domeniu pe care îi are țara noastră, cu o experiență extrem de valoroasă.
„Este nevoie ca un institut abilitat din Valea Jiului să facă un studiu de prezabi­li­tate, de fezabilitate care să arate ce înseam­nă în costuri redeschiderea minelor, cât costă metrul liniar de galerie și, etapizat, în cât timp se poate redeschide o galerie, fie­care cu specificul său. Institutul trebuie să ne spună toate acestea, dacă se mai pot re­deschide lucrările vechi. Minele care încă mai funcționează au nevoie de utilaje noi. Ele trebuie înlocuite acolo unde este cazul. Se poate mări capacitatea de prroducție a minei prin deschiderea de noi orizonturi. De exemplu, să crești cu 20 la sută producția de cărbune, de câți oameni mai este nevoie pentru realizarea acestui lucru. Și, încă ceva. Personalul TESA de la mine să fie plătit pro­porțional cu cei din producție”, a declarat ing. Nicolae Stanca, directorul general al
SC DEVA GOLD SA.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura