Cum supravieţuieşte Termocentrala Mintia? Cărbune puţin, curentul electric la preţ minim!

Cantitatea de cărbune extrasă din minele Văii Jiului a scăzut la circa 650 de tone pe zi, ceea ce înseamnă un sfert faţă de ceea ce se producea la începutul acestui an, în condiţiile în care toate cele patru exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme, unele dintre acestea vizând însă deschiderea unor noi câmpuri de lucru în subteran.

Cantitatea se producea la o singură mină
„Cele patru mine din Valea Jiului produc o cantitate zilnică de circa 650 de tone de huilă, un minim istoric. La începutul anului, această cantitate de cărbune se producea la o singură mină“, a declarat administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu. Potrivit acestuia, la începutul anului minele din Valea Jiului produceau circa 2.500 de tone de huilă pe zi, după care au intervenit mai multe probleme obiective ce ţin de deschiderea unor noi fronturi de lucru, iar cantitatea livrată către termocentrale a scăzut. Conducerea CEH estimează că o revenire a producţiei ar putea avea loc în luna iulie. Astfel, la Mina Livezeni se desfăşoară activităţile necesare pentru deschiderea a două noi abataje, iar la exploatarea de la Lupeni, pentru un alt front de lucru, ce va asigura apoi producţia pe următorii doi ani. Un nou câmp de lucru se va deschide la Mina Vulcan, iar la Mina Lonea un nou front se exploatează de câteva zile, pentru început cu o producţie zilnică de 200 de tone.
În aceste condiţii, minele din cadrul CEH pot asigura doar o parte din huila necesară Termocentralei Mintia, diferenţa fiind suplimentată dintr-un import de cărbune din SUA, cu o putere calorică mare, ce poate fi amestecat cu cel din producţia realizată în Valea Jiului.

Şi-au primit salariile
Pe de altă parte, administratorul special al CEH a menţionat că salariile angajaţilor din minerit şi termocentrale au fost achitate ieri, după ce luni o parte dintre energeticienii de la Mintia au protestat spontan pentru că nu primiseră la timp drepturile băneşti. În ceea ce priveşte acordarea tichetelor de masă şi plata ajutoarelor de încălzire, Cristian Roşu a explicat că acestea vor fi onorate atunci când vor exista bani în contul companiei. El a explicat că acum încasările sunt foarte mici din cauza preţului scăzut al energiei electrice. “Încasările sunt foarte mici din cauza preţurilor la energia electrică. De exemplu, în 17 mai, preţul pe MWh era de 67 de lei, în condiţiile în care în urmă cu un an acesta se situa la un nivel de 300 de lei“, a precizat Roşu.
CEH numără circa 4.000 de angajaţi şi este format din minele de cărbune Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan, la care se adaugă termocentralele Mintia şi Paroşeni. Dintre cele două termocentrale, momentan funcţionează doar cea de la Mintia. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.