Actualitate

Cum și-a ales victima un pușcăriaș specializat în înșelăciune prin metoda „Accidentul”

Aflat în celula de detenție, recidi­vistul a pus prefixul județului nostru și a adăugat la întâmplare diferite cifre pentru a forma un apel. Așa a ajuns să sune la o vârstnică de 77 de ani, din Hunedoara, iar de aici totul a decurs planului făcut de escroc.

A căzut în capcană
Bătrâna a crezut că este apelată de nepot și pușcăriașul a profitat de acest lucru pentru a-și țese povestea prin care avea să o lase fără economii. ”În celula penitenciarului inculpatul deţi­nea un terminal mobil, precum şi mai multe cartele telefonice, astfel că a luat hotărârea de a contacta telefonic po­tenţiale victime, aflate pe teritoriul în­tregii ţări, pe care să le inducă în eroare, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, în scopul dobândirii unor foloase materiale injuste. Modali­tatea de inducere în eroare folosită de către inculpat este cunoscută sub de­numirea de „Accidentul”. Bărbatul a aflat prefixul telefonic al judeţului Hunedoara, după care a contactat diverse persoane din acest judeţ, pe care le-a apelat pe numere de telefon constând în prefixul judeţului Hunedoara şi înşiruiri de cifre alese în mod alea­toriu. După ce partea civilă a răspuns, a auzit în receptor o voce bărbătească și a presupus, în mod eronat, că a fost contactată de către ginerele ei, plecat la muncă în Germania împreună cu familia din cursul anului 2001. În acest mo­ment, inculpatul s-a folosit de oca­zia favorabilă, oferită de către per­soana vătămată care i s-a adresat ca si când ar fi fost ginerele ei și a reușit astfel să poarte o primă convorbire tele­fonică în vederea inducerii ulteri­oare în eroare a acesteia. În acest sens i-a comunicat, contrar realității, că a ajuns în județul Hunedoara și că a in­ten­ționat să o viziteze la domiciliul său din municipiul Hunedoara, motivând faptul că „a avut ceva necazuri”, despre care îi va povesti ulterior, fără a oferi și alte explicații”, se arată în actul de sesizare.

A „amețit-o” pe bătrână până i-a dat banii
Escrocul i-a spus femeii că are nevoie de 15.000 de lei, sumă aleasă în mod evident aleatoriu, pe care i-o va da înapoi în câteva ore. Bătrâna i-a spus că are 3.500 lei și 150 euro, dar mai are la bancă și economii de 7.000 lei. Puș­căriașul a sunat un complice și l-a trimis după bani la pensionară, dar a convins-o să meargă și la bancă și să-și scoată toți banii din cont. Victima escrocheriei a decedat între timp, însă rudele ei s-au constituit părți vătămate în cauză și au cerut pedepsirea puș­că­riașului. Escrocul a fost trimis în jude­cată, însă o serie de probe ale pro­curorilor au fost scoase din dosar pe motiv că nu erau legale. Procurorii hunedoreni au făcut contestație la Tribunalul Hunedoara și au avut câștig de cauză. Tribunalul a admis contes­tația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara și a trimis cauza spre rejudecare judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecă­toriei Hunedoara. (M.Gânju).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.