ActualitateFlashPolitica si administratie

Cum se spune, nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită. AUR cere anchetarea vânzării Termocentralei Mintia

Adriana Năstase

AUR a anunţat, ieri, că a depus în Parlament o solicitare pentru formarea unei comisii speciale de anchetă asupra vânzării Termocentralei Mintia.

Tot interesul
„Parlamentarii AUR îşi îndeplinesc încă o dată misiunea pe care şi-au asumat-o faţă de alegători. Alianţa pentru Unirea Românilor cere în mod oficial explicaţii pentru decizia scandaloasă a Executivului prin care a aprobat vânzarea Termocentralei Mintia”, arată comunicatul de presă al partidului. AUR mai susţine că, în cazul în care este vorba despre o afacere onestă în beneficiul României, partidele Puterii au tot interesul să semneze pentru constituirea Comisiei şi să ajute la aflarea adevărului.
„În legătură cu obiectul de activitate al comisiei de anchetă, arătăm că, în fapt, în data de 26 august 2022, în cadrul pro­ce­durii de lichidare judiciară a Complexului Energetic Hunedoara SA, societate co­mer­cială al cărui principal este Statul Român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Ter­mo­centrala Mintia a fost adjudecată de singura societate ofertantă, Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, pentru suma de 91.236.832 euro – preţul de vân­zare stabilit”, se arată în comunicatul par­tidului.

Diferența dintre sume
În comunicatul AUR se mai semnalează: „Un aspect îngrijorător care ridică serioase semne de întrebare în legătură cu legali­tatea şi oportunitatea acestei vânzări este relevat de diferenţa majoră a valorii reale a acestei unităţi şi preţul de vânzare, dat fiind faptul că Termocentrala Mintia a făcut obiec­tul unui proces de retehnologizare ale cărui costuri s-au ridicat la peste 150.000.000 de euro (informaţie îndeobşte cunoscută), suma de pornire a licitaţiei fiind infimă chiar şi prin raportare la costurile de investiţie”, precizează iniţiatorii solicitării depuse la Parlament, în expunerea de motive.
Reamintim că Termocentrala Mintia a fost vândută cu 91 de milioane de euro, tran­zacție reușită de administratorul special, Emil Gros. Cumpărătorul a afirmat că va in­vesti la Mintia 1 miliard de euro, iar centrala va funcționa cu gaz metan.