Actualitate

Cum ne aburesc occidentalii cu aderarea la Spațiul Schengen

Sorina Popa

Va intra țara noastră în Spațiul Schengen din 2023? Nu știm sigur, deși ieri a fost votată o rezoluție în acest sens. Însă, nu e prima rezoluție care ne dă speranțe. Cu toate acestea, războiul din Ucraina ar pu­tea să ne ajute. Cum? Ne spune europar­la­mentarul Iuliu Winkler.

Cu toate forțele
„Parlamentul European a adoptat, ieri, cu o majoritate covârşitoare rezoluția cu pri­vire la aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen. Au fost 547 voturi pen­tru, doar 49 voturi împotrivă şi 43 abțineri, ceea ce reprezintă un semnal politic foarte clar, pe care Consiliul European trebuie să îl ia în considerare. UDMR sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Vom con­tinua să lucrăm cu toate forțele pentru a­cest obiectiv în săptămânile care urmează”, a scris europarlamentarul Iuliu Winkler pe pagina sa de Facebook.

De 11 ani îndeplinim condițiile necesare
Potrivit lui Winkler, este pentru a patra oară în 11 ani când se adoptă o asemenea rezoluție, pentru aderarea României la Spa­țiul Schengen. „Însă, Consiliul European de­cide dacă vom intra în Schengen sau nu. Toate statele membre ale Acordului Schengen trebuie să fie de acord. Pro­blema noastră, a României, este una po­litică. Deși îndeplinim condițiile tehnice de 11 ani, Germania, Franța, Olanda, Finlanda au spus că avem o problemă cu Statul de Drept. Este o dublă măsură, deoarece nu există o ase­menea condiție necesară pentru ade­ra­rea la Spațiul Schengen. În pre­zent, avem două elemente noi. Este vorba de o schim­bare de paradigmă, este războiul din Ucraina și acum UE are interesul ca România să adere la acest Spațiu. Și, guvernul de Coa­liție a făcut eforturi deosebite și avem sus­ținere la Comisia Europeană pentru acest demers”, a declarat Iuliu Winkler, europar­la­mentar UDMR.