ActualitateFlash

Cum își bate joc preotul Tiric din Hunedoara de enoriași. Și-a luat biserica pe persoană fizică și vorbește de Iuda în Casa Domnului

Preotul are și rolul de a fi un catalizator al comunității, în probleme de interes local, susținea în urmă cu ceva timp Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Epis­copiei Devei și Hunedoarei. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recomandat ca „preotul să fie un om înţelept: să evite rigiditatea pe de o parte şi relativismul sau laxismul pe de altă parte. Trebuie să facem totul să ne bucurăm de pace, și în casă, și în biserică. Că și în biserică preotul dă pace, iar preotul ține locul lui Hristos și trebuie să-l primim cu toată dragostea în inima noastră, înainte de a ne împărtăși”.

„De ce nu prezintă realitatea?”
Peste tot, nu auzim și nu citim decât despre cât de înțelept și bun trebuie să fie un preot. Un preot adevărat. Este datoria sa să aducă pace în inimile noastre. Dar, ce se întâmplă când un preot nu are un com­por­tament potrivit cu rolul său? Când el și-a luat biserica pe persoană fizică și vorbește mai urât ca la ușa cortului?
Mai mulți hunedoreni au relatat despre ce s-a întâmplat recent la Catedrala Eroilor din municipiul de pe Cerna. Preotul de aici, Ioan Tiric, și-a atras nemulțumirea, ca să spunem elegant, enoriașilor, care au asistat la un epi­sod extrem de grav. Despre ce este vorba?
În urmă cu două zile, la slujba de la Cate­drala Eroilor din municipiul Hunedoara au par­ticipat și primarul localității, Dan Bobouțanu, con­si­lieri, directori. Aici slujește, cum scriam, preotul Ioan Tiric. Potrivit mai multor hu­ne­doreni, preotul a ieșit la un moment dat în spatele bisericii și a început să vorbească urât despre edilul șef și colegii săi din PSD. De menționat că fiul preotului este membru PNL, de unde și problema slujitorului bisericii cu cei din PSD.
„De ce nu se prezintă realitatea despre acest fariseu? Nici pe oamenii bisericii nu îi salută de mândru ce este. Spre sfârșitul slujbei, părintele Tiric a ieșit afară din biserică și a început să-l jignească pe primar, spu­nân­du-i ((Iuda)), iar pe consilierii și pe managerul spitalului i-a făcut ((mârlani)). Acesta nu s-a oprit nici după slujbă, la masa dată în subsolul bisericii, a continuat în același mod, ca și cum și-a luat biserica pe persoană fizică. Este trist cum în sfânta biserică acest individ își ex­primă frustările”, a scris o hunedoreancă pe Facebook.

Smerenie și iertare
L-am contactat pe primarul Dan Bobouțanu și i-am solicitat o declarație în legătură cu cele întâmplate la Catedrala Eroilor. „Eu merg la toate bisericile din municipiul Hunedoara, ortodoxe, catolice, reformate, neoprotestante, sunt creștin ortodox. Peste tot am fost primit cu inima deschisă de eno­riașii de acolo, de preoți sau pastori. Res­pectul meu față de instituția bisericii și religie este mai important decât atitudinea ne­po­trivită a unei fețe bisericești. Este postul Paștelui, care ne îndeamnă la smerenie și ier­tare”, a spus Dan Bobouțanu, primarul mu­ni­cipiului Hunedoara.

Anchetă internă
Contactat, purtătorul de cuvânt al Epis­copiei Devei și Hunedoarei, Gabriel Miricescu, a afirmat: „Categoric vom face an­chetă internă, vom verifica și, dacă toate acestea se confirmă, vom lua măsuri. Lu­crurile nu vor rămâne așa”.
MESAGERUL HUNEDOREAN va urmări ce se va întâmpla în acest caz și va informa citi­torii. Asta așteaptă și enoriașii, să vadă că pot merge la biserică fără să fie făcuți cu ou și cu oțet, deși preoții au altă menire, să-i învețe pe oameni ce e iubirea. Poate află acest lucru și preotul Tiric. (S.Popa)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura