Cum au muncit parlamentarii noştri (II)

Natalia Bumbac 05 senat

Judeţul Hunedoara este reprezentat în Parlamentul României de şapte deputaţi, am putea spune chiar opt, dacă îl luăm în calcul şi pe Gheorghe Firczak, deputat hunedorean reprezentând în Parlament comunitatea rutenilor din România. Activitatea acestora este reflectată pe pagina electronică a Camerei, unde se contabilizează fiecare iniţiativă legislativă susţinută, discursurile pe care le susţin la şedinţele Legislativului, dar şi alte aspecte privind activitatea de parlamentar. După ce ieri am prezentat activitatea celor trei senatori votaţi de hunedoreni, în ediţia de astăzi vom pune sub lupă activitatea a trei deputaţi, mai exact a lui Carmen Eleonora Hărău, de la PNL, Natalia Intotero şi Mircia Muntean de la PSD.
Educaţia, pe primul loc
Pe parcursul anului trecut, parlamentarul Carmen Eleonora Hărău a fost autoare şi coautoare a peste 50 de iniţiative legislative, toate aceste proiecte fiind înregistrate pe pagina sa de prezentare cu anul 2015. Principalele domenii legislative de care s-a preocupat deputatul hunedorenilor au vizat reforma în sănătate, dar şi modificări aduse unor legi importante, cum ar fi cea a Educaţiei Naţionale. Carmen Eleonora Hărău s-a numărat printre susţinătorii proiectului de lege privind votul prin corespondenţă al românilor din afara graniţelor ţării, dar şi a unui proiect de lege prin care să li se acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până în 6 martie 1945. Tot în decursul anului trecut, parlamentarul a adresat aproape 80 de întrebări şi interpelări Guvernului şi ministerelor din componenţa acestuia. Problemele ridicate de Carmen Eleonora Hărău au fost diverse, dar în primul rând pe teme ce privesc judeţul din care provine. Deputatul a mai avut anul trecut 34 de luări de cuvânt la şedinţele Legislativului, dar şi 20 de declaraţii politice. De fapt, Carmen Eleonora Hărău este cel mai activ parlamentar hunedorean, situându-se în vârful topului celor mai activi parlamentari liberali, conform datelor înregistrate pe pagina de prezentare a Camerei Deputaţilor.
Preocupată de situaţia cetăţilor dacice
Preocupată de probleme sociale ale hunedorenilor, deputatul Natalia Intotero a avut o activitate destul de consistentă pe parcursul anului trecut. Aceasta a fost autoare şi coautoare la aproape 30 de iniţiative legislative, toate fiind înregistrate pe pagina sa de prezentare cu anul 2015. Printre iniţiativele legislative care au fost în atenţia parlamentarului hunedorean s-au numărat propuneri pentru modificarea Codului Muncii şi legile care reglementează sistemul public de pensii. Natalia Intotero a fost printre susţinătorii unei legi care privea Programul Naţional de Dezvoltare a Turismului „Schi în România”. Deputatul hunedorean are printre iniţiativele legislative de anul trecut şi una care ţine de completarea Legii venitului minim garantat, dar şi iniţiative legislative pentru reformele în sănătate. Natalia Intotero a înregistrat anul trecut 14 întrebări şi interpelări pe care le-a adresat membrilor Executivului. Principalele teme abordate au făcut referire la problemele din judeţ, cum ar fi reparaţiile de la drumul Deva – Oradea, dar şi o interpelare la adresa ministrului Culturii prin care a scos în relief situaţia de la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Aici a ţinut să atragă atenţia faţă de modul în care este administrată fortăreaţa Sarmizegetusa Regia de către Consiliul Judeţean Hunedoara, spre deosebire de celelalte cetăţi dacice care se află în custodia Ministerului Culturii, şi care sunt lăsate în paragină. Natalia Intotero a avut 24 de luări de cuvânt şi 19 declaraţii politice la şedinţele Legislativului, la dezbaterile privind iniţiativele legislative, dar şi cu alte ocazii.
A cerut redeschiderea spitalelor
Cu o experienţă bogată în administraţie, unde de altfel intenţionează să se întoarcă, deputatul Mircia Muntean a încheiat al treilea an de mandat având un număr dintr-o singură cifră de iniţiative legislative. Printre legile care au fost în atenţia fostului primar 4×4 în anul 2015 s-au numărat cele care reglementează sistemul public de pensii, dar şi educaţia. Mircia Muntean a mai avut trei luări de cuvânt, care au fost contabilizate drept declaraţii politice, una dintre ele fiind intitulată: „Moţiunea de cenzură o dovadă de inconsecvenţă şi neseriozitate politică”, iar alta: „Preşedintele nostru aşteaptă minuni doar de la Guvern”. Deputatul hunedorean a formulat şapte întrebări şi interpelări la adresa Guvernului, în una dintre ele fiind interesat de momentul în care vor fi redeschise spitalele pe care a pus lacăt Guvernul Boc. De asemenea, Mircia Muntean s-a arătat preocupat de recuperarea creanţelor rezultate din infracţiuni sau de sprijinul acordat înfiinţării unor afaceri de familie.

One thought on “Cum au muncit parlamentarii noştri (II)

  • 8 ianuarie 2016 la 21:12
    Permalink

    Natalita noastra, aceasta Mita Baston a politicii hunedorene, are impresia ca le stie pe toate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.