Sport

Cum arată afișul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris. „Încercăm să păstrăm multă poezie şi umor”

Afişele Jocurilor Olimpice şi Para­lim­­pice de la Paris au fost dezvăluite luni, la Muzeul Orsay. Afișele vor fi postate săptămâna aceasta „pretu­tin­deni” în capitala Franţei. Creatorul, care a lucrat la ele timp de câteva luni, spune că afișele „ar trebui să func­ţioneze 100 de ani”, scrie digi24.

2.000 de ore de muncă
Concepute de ilustratorul Ugo Gattoni, familiarizat cu frescele şi perfor­man­ţele” desenate, după cum a afirmat el în­­suşi, aceste afişe „suprarealiste” şi „abun­dente” au necesitat 2.000 de ore de muncă.
Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, începând din 1912, are afişul său. Pen­tru această a XXXIII-ediţie, afişul este un diptic cu o secţiune olimpică şi una para­­limpică, în culorile cartei grafice a Jo­curilor Olimpice, ambele fiind dez­văluite în format mare, la Muzeul Orsay, unul dintre principalele muzee din Paris, scrie Agerpres, preluând AFP. Turul Eiffel are un loc important pe acest afiş, fiind înconjurat ca o gea­man­dură de Stade de France, în timp ce Arcul de Triumf are în vârf un teren de tenis pen­tru jucători în scaun cu rotile şi, în prim plan, un săritor de la trambulină care se pregăteşte să se arunce în apele Senei. „Mi-am dorit ceva epic, grandios, dar şi un senti­ment de sărbătoare veselă, de abun­denţă. Un pariu suprarealist, în care încercăm să păstrăm multă poezie şi umor”, a rezumat Ugo Gattoni.

Opt mascote
Pe fundal, portul din Marsilia, unde vor avea loc probele de yachting, şi valul de la Teahupo’o, în Tahiti, care va găzdui con­cursul olimpic de surfing, şi peste tot mii de personaje mici, „făcute ma­nual” şi „artizanal”, după cum a pre­cizat Joachim Roncin, director res­ponsabil de design în cadrul Comite­tului de orga­nizare Paris-2024, într-un moment în care inteligenţa artificială generează ima­gini şi desene. Grădinile de la Versailles sunt plasate în faţa Turnului Eiffel, în timp ce opt mascote „Phryges”, animale de pluş în formă de bonetă frigiană, sunt as­cunse în acest design foarte bogat. Nici un drapel francez – spre deosebire de afişul Jocurilor din 1924, unde acesta a apărut în spatele unor bărbaţi la bustul gol -, dar o Marianne (un simbolul sta­tului francez – n.red.) şi sigla „Paris 2024”. „Timp de patru luni, m-am închis în studioul meu şi aşa a fost zi şi noapte”, a spus Ugo Gattoni. „Este un afiş care ar trebui să funcţioneze 100 de ani”, a adăugat el. Gattoni şi-a presărat afişul olimpic cu o materie roz „zburătoare”, care „se în­mul­ţeşte”: mar­ca sa înregis­trată, pe care o nu­meşte „blump” şi o in­serează în toate desenele sale. Artistul, care a practicat înotul şi şi-a dorit să fie „înotător profe­sionist”, a semnat prima sa frescă, lungă de 10 metri, desenată cu un stilou ro­tring, după ce a terminat şcoala de artă. Afişul său oficial pentru Jocurile Olim­pice (26 iulie-11 august) şi Jocurile Paralimpice (28 august-8 septembrie) va fi oferit spre vânzare, dar şi în pro­duse derivate (afiş de colo­rat, puzzle etc.).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura