Cu vorba, prin campanie! Interviu cu Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara

03-Laurentiu-Nistor-3În campaniile electorale, pretendenţii la cele mai diverse funcţii eligibile vorbesc despre proiecte, despre investiţii şi despre planuri de viitor. Adică fiecare se laudă cu ce a făcut şi cu ce n-a făcut încă sau cu ce îşi închipuie că va face. Noi am vrut un interviu mai deosebit cu un candidat care să nu-şi laude „marfa” şi care să spună lucrurilor pe nume. Despre campania electorală şi despre neajunsul de a candida la Consiliul Judeţean stăm de vorbă cu Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Hunedoara.

„Candidez fiindcă mi-au cerut-o colegii de partid”
Reporter: Cam abruptă trecerea de la deputat la consilier judeţean… Ce zic oamenii?
Laurenţiu Nistor: Pe 6 iunie o să ştim exact ce zic. Până atunci, putem doar bănui…
Reporter: Vă place să candidaţi?
Laurenţiu Nistor: Nu. Postura de candidat seamănă cu postura unuia după care trag toţi, din toate părţile, iar el nu poate să se apere decât ignorând atacurile… Asta, dacă joacă cinstit!
Reporter: Şi atunci de ce mai candidaţi?
Laurenţiu Nistor: Candidez fiindcă mi-au cerut-o colegii de partid. Ca preşedinte al organizaţiei judeţene, ar fi fost dezonorant să refuz. Candidez pentru că judeţul nostru stagnează de prea multă vreme. Hunedoara este unul dintre cele mai bogate judeţe în resurse şi totuşi, suntem pe unul dintre ultimele locuri la capitolul dezvoltare…

„Lucrurile trebuie să se schimbe!”
Reporter: Aveţi şanse să câştigaţi?
Laurenţiu Nistor: Câştigăm, iar aici nu e vorba de şanse. Adevăraţii câştigători trebuie să fie hunedorenii! Hunedorenii au înţeles că lucrurile trebuie să se schimbe!
Reporter: Pe ce vă bazaţi?
Laurenţiu Nistor: Pe faptul că liberalii au condus judeţul timp de 12 ani. Au avut şi guverne, au avut toată puterea. Dacă voiau să facă într-adevăr ceva, făceau. E o problemă de bun simţ, iar realitatea o vedem cu toţii: au fost 12 ani rataţi din punctul de vedere al dezvoltării! PSD-ul nu a condus niciodată judeţul în ultimii 12 ani.

„Dacă trăsneşte în Maramureş, vinovat e Nistor!”
Reporter: Cum a fost campania electorală până acum?
Laurenţiu Nistor: Dificilă. Eu am cerut membrilor PSD să nu facă atacuri. Am dus o campanie decentă.
Reporter: Şi competitorii?…
Laurenţiu Nistor: Întrebaţi-i pe ei. Pe primarul nostru de la Dobra l-au declarat mort şi au pus lumânări pe drum. Pe Ovidiu Bălan de la Orăştie, primar PSD, l-au ameninţat cu moartea. La Hunedoara ne-au ameninţat consilerul…  Mai sunt şi altele, nu le enumăr pe toate. Pe-astea le ştim cu toţii…
Reporter: Aţi face o alianţă cu liberalii, după alegeri?
Laurenţiu Nistor: Cum să faci alianţă cu cineva care te declară responsabil pentru toate relele pământului? După ei, dacă trăsneşte în Maramureş, vinovat e Nistor! Să fim serioşi!

„S-au supărat ca vătafii pe sat!”
Reporter: Credeţi că veţi fi preşedintele Consiliului Judeţean?
Laurenţiu Nistor: Până în ziua de 5 iunie orice discuţie pe această temă este ridicolă. Este fără sens, din punctul meu de vedere. Asta o fac numai cei care cred că judeţul Hunedoara este moşia lor personală şi cei care împart funcţii de parcă ar împărţi plocoane!
Reporter: Totuşi, în Valea Jiului, Dragnea aşa a spus. A fost o declaraţie care a supărat pe multă lume. Pe liberali, de pildă…
Laurenţiu Nistor: Liviu Dragnea a exprimat o opţiune a forurilor centrale ale partidului. Eu repet ce am spus înainte. S-au supărat ca vătafii pe sat numai cei care cred că Hunedoara e feuda lor personală. Jocurile de culise nu înlocuiesc realitatea. Iar realitatea, repet, o vom vedea pe 5 iunie.
Reporter: Au venit în judeţ şi Dragnea şi Ponta. Şi alte câteva persoane importante din conducerea centrală a partidului. I-aţi chemat să vă ajute în campanie?
Laurenţiu Nistor: Nu i-am chemat eu, au vrut ei să vină. Faptul că au venit aici atâtea figuri marcante ale PSD dovedeşte că PSD într-adevăr caută soluţii la problemele cu care se confruntă hunedorenii! Pe Blaga şi Gorghiu nu i-am văzut pe aici…

Şpaga şi securiştii!
Reporter: Câtă şpagă aţi luat de când sunteţi deputat?
Laurenţiu Nistor: Vă rog să-i întrebaţi pe liberali, că ei ştiu. În ce mă priveşte, e suficient să vă spun că dorm noaptea foarte liniştit şi că mă rog la Dumnezeu ca DNA să-şi facă datoria până la capăt şi să nu ierte pe nimeni!
Reporter: Deputatul Ţîmpău spune că aţi fost informator al fostei Securităţi…
Laurenţiu Nistor: Dacă mă iau după Ţîmpău, şi Papa de la Roma e securist! După unii, toţi care nu-i votează sau care nu sunt cu ei sunt securişti! Păi, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cercetat cazul meu de două ori, tot aşa, după nişte sesizări ale unor „binevoitori”, şi a dat verdictul: Nistor n-are legătură cu Securitatea.

Cu împrumutul
Reporter: Cu cine vă simţiţi în competiţie?
Laurenţiu Nistor: Cu nimeni. Eu sper ca hunedorenii să câştige, nu Nistor, nu Ţâmpău, nu David, nu Moloţ.
Reporter: Păi ultimul n-are cum să câştige, că nu candidează…
Laurenţiu Nistor: Mare păcat! Nu candidează el direct, că n-are voie. Candidează alţii pentru el! Mi-ar fi plăcut să candideze el, direct, aşa, în carne şi oase, ar fi avut farmec competiţia, cum spuneţi dumneavoastră.
Reporter: Cu ceilalţi n-are farmec?
Laurenţiu Nistor: Ce farmec să aibă?! Ţîmpău şi David sunt nişte copii, ce competiţie să am cu ei?! Ţîmpău e preşedinte interimar la PNL pe judeţ, numit de Bucureşti, că liberalii nu prea ştiu ce-s alea alegeri interne, iar David e împrumutat de la UNPR. Dacă mă gândesc bine, PNL a împrumutat o mulţime de oameni de la toate partidele. Şi de la PSD a împrumutat. Pe Carmen Hărău, de la Hunedoara, de pildă, tot cu împrumut de la PSD au luat-o…
Reporter: Îi mai luaţi înapoi? Că împrumuturile trebuie returnate…
Laurenţiu Nistor: Să-i păstreze sănătoşi. Dacă mai puneţi întrebări din astea, or să vă dea în judecată pentru atac la persoană. Să nu ziceţi că nu v-am spus!
Reporter: Mă rog… Cum vine treaba cu Consiliul Judeţean?
Laurenţiu Nistor: În 2004, consilierii judeţeni l-au ales pe Moloţ ca preşedinte, iar în 2014 Moloţ a demisionat. După el a venit Dorin Gligor de la PDL, că aşa s-au înţeles între ei. După aceea, l-au dat jos pe Gligor şi l-au pus pe David. Iar David s-a suspendat acum şi candidează. Din 2004, liberalii conduc judeţul, am mai spus asta.

„Nu e campanie electorală, e istorie”
Reporter: Aţi distrus CEH-ul?
Laurenţiu Nistor: Haideţi să lămurim odată lucrurile. Aşa, foarte pe scurt. Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat de Guvernul Boc, când Videanu era ministru la Economie. PSD a cerut înfiinţarea unui mix energetic mai complex, care să ajute la menţinerea şi modernizarea exploatărilor şi a termocentralelor. Guvernul Boc a negociat în 2011 cu Comisia Europeană producţia de energie electrică pe bază de huilă. Ce a negociat Boc a devenit obligaţie pentru toate guvernele de după el. După 2012, tot ce s-a mai putut face a fost să se limiteze pagubele. O eroare o faci în 10 secunde, dar o repari uneori în ani de zile!
Reporter: Şi nu se mai poate face nimic?
Laurenţiu Nistor: Se poate, cu condiţia să vrei. Guvernul Ponta a izbutit să limiteze pagubele, a şters datoriile celor patru exploatări miniere care au intrat în componenţa CEH în 2013, a adoptat două Hotărâri de Guvern – HG 130/2013 şi HG 941/2014 – prin care, pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional, CEH a furnizat şi va furniza Servicii Tehnologice de Sistem în valoare de peste 40 de milioane de euro/an, a inclus în „Programul Naţional de Tranziţie”, avizat deja în luna martie 2016 de Comisia Europeană, funcţionarea grupurilor 3 şi 4 de la Mintia până la 31.12.2018 şi a grupurilor 5 şi 6 până în 31.12.2020 prin derogare de la normele de mediu şi multe altele…
Reporter: Aţi promis să nu vă lăudaţi, chiar dacă suntem în campanie…
Laurenţiu Nistor: Ce spun eu nu e campanie electorală, e istorie. Verificabilă, cu documente oficiale. Guvernul Ponta a aprobat Bilanţurile de Venituri şi Cheltuieli pentru anii 2014 şi 2015 cu pierdere, cunoscând importanţa socială şi rolul CEH în ceea ce priveşte siguranţa Sistemului Energetic Naţional şi a asigurat finanţarea lucrărilor de investiţii la grupul 4 de la Paroşeni. Tot Guvernul Ponta a sprijinit prin facilitarea unor contracte cu potenţiali furnizori posibilitatea finanţării şi realizării lucrărilor de investiţii necesare menţinerii în funcţiune a grupului 4 de la Paroşeni şi a grupurilor 3 şi 4 de la Mintia şi în stare de funcţionare a grupurilor 5 şi 6 până în 2020, adică pentru a menţine CEH pe poziţia de FURNIZOR DE SERVICII DE INTERES ECONOMIC GENERAL pentru cel puţin 15 ani, ca furnizor de securitate pentru Sistemul Energetic Naţional şi de energie termică pentru Deva şi Valea Jiului.
Reporter: Deci, se poate repara…
Laurenţiu Nistor: Ideea este să şi vrei. O conducere judeţeană responsabilă poate iniţia un plan de dezvoltare, făcut de specialişti, pentru oameni. PSD şi-a asumat menţinerea în funcţie a CEH şi iniţierea acestui program de dezvoltare care să scoată judeţul din starea actuală.

Mesaj pentru hunedoreni
Reporter: De unde toată încrâncenarea asta? Liberalii vă atacă peste tot la baionetă, cum se spune…
Laurenţiu Nistor: Disperarea îi face să-şi piardă capul. Simt că pierd şi atunci atacă. Nu contează că sunt minciuni, contează să atace. Asta e logica după care lucrează. Durerea lor este că nu pot demonstra nimic, pentru că nu este nimic de demonstrat. Până şi salariile de la CEH, tot mie mi le pun în cârcă, de parcă eu le-aş fi dat. Au spus că eu am falimentat judeţul, dar uită că firmele familiei mele nu au contracte cu statul şi că ei conduc judeţul de 12 ani. Cei care atacă sau care orchestrează atacurile astea, toţi au firme care lucrează cu statul. Ei sau apropiaţii lor. Falimentul judeţului nu în curtea PSD trebuie căutat!
Reporter: Ce ne spuneţi despre medicul Stoica?
Laurenţiu Nistor: E candidatul PSD pentru Primăria Deva. E din noul val PSD. Un om capabil, care a reuşit prin forţe proprii şi care va fi un bun primar. Un om care nu acceptă compromisul şi care înţelege foarte bine problemele oamenilor.
Reporter: Un mesaj pentru hunedoreni.
Laurenţiu Nistor: Să meargă la vot şi să judece felul în care votează. Să nu se lase păcăliţi de afirmaţii şi minciuni. Să faci afirmaţii este uşor, să demonstrezi e altceva.
A consemnat Alexandru Badea

9 comentarii la „Cu vorba, prin campanie! Interviu cu Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara

 • 31 mai 2016 la 18:56
  Permalink

  Asta da interviu! Lectie de omenie. Bravo domn deputat. PSD castiga alegerile clar in judetul Hunedoara!

 • 31 mai 2016 la 18:57
  Permalink

  PSD vine la putere!

 • 1 iunie 2016 la 8:47
  Permalink

  4 zile si scapam de coruptia pnl!

 • 1 iunie 2016 la 9:03
  Permalink

  Ohoho…Ce inghesuiala la pupat si lins de dosuri.
  Nu va inghesuiti, pe rand, mai sunt si altii…puteti face schimb.

 • 1 iunie 2016 la 9:56
  Permalink

  In sfarsit “Mesia” al PSD va veni la putere, dupa ce se gudura ca un pudel pe langa purcel (Molot). Nu toti suntem spalati prin cap. Unii mai stim de prin culise. Nu toti savuram “Suleiman”, “Nora pt. mama”, Acasa TV , etc. etc.
  Va fi primul judet, dupa ’89 cand alti doi confrati comunisti s-au impuscat intre ei (Nelu pe Nicu), in care PSD va construi si nu va fura.
  Solicitam DNA sa ancheteze toti primarii (PSD, PNL, UNPR, etc.) si candidatii care spala bani in aceasta campanie pe anunturi de genul asta.
  OPRITIVA.
  TOTI sunteti niste NEMERNICI, doritori de venituri nejustificate si PENSII SPECIALE.
  MAXIM 2 (DOUA) mandate in functii publice sunt SUPER de AJUNS.
  Apoi, la munca.
  In 26 de ani, NIMENI din clasa politica nu a demonstrat NIMIC.
  Cum vin , cum fura.

 • 1 iunie 2016 la 10:20
  Permalink

  Cat a fost primar la Soimus, apoi succesorul sau tot PSD-ist (Logojan sau asa ceva), au reusit sa atraga fonduri europene pentru realizarea retelei de apa si canalizare si au realizat-o. Foarte bine pana aici, bravo! Problema e ca lucrarile la canalizare au fost facute doar ca sa fie, calitatea nu a contat deloc (deh, calitatea costa si nu trebuiau cheltuiti toti banii alocati, ca nu mai ramanea nimic de impartit), drumul s-a surpat in cateva locuri din cauza traficului aplatizand conducta din plastic (chiar si cu autobuzele s-a surpat drumul cand au oprit in statie, au cazut cu rotile din dreapta si abia au mai iesit de acolo), iar acum canalizarea nu functioneaza. Si nici nu va functiona pana nu se schimba tronsoane intregi si pana nu se pune placa de beton deasupra conductei daca e din plastic, sub asfalt. Au avut bani cati au vrut pentru lucrarea asta, dar si-au batut joc de ei, de lucrare si de oameni. Nici nu am cuvinte sa exprim ce ar merita astfel de “lideri”. E foaaarte bun de gura PSD-istul, se pricepe foarte bine sa discrediteze pe altii, dar il doare exact in cot de comunitate, tot ce conteaza e ciolanul. Ma indoiesc ca va castiga consiliul judetean, dar daca cumva se intampla… vai de hunedoreni. 🙁

 • 1 iunie 2016 la 10:45
  Permalink

  Sa faceti curatenie la CJ! Decartelati Consiliul Judetean. Vrem dreptate!

 • 1 iunie 2016 la 12:40
  Permalink

  Succes!PSD este obtiunea pentru 2016!

 • 1 iunie 2016 la 12:50
  Permalink

  Din 2004 pana-n 2016 liberalii conduc judetul ? Singuri ? Ciudat ! Cand ati facut liste comune, in 2012, si ati creat cartelul USL nu ati condus impreuna ? Un oarecare Anton spune ca vrea dreptate. Pentru cine ? Evident pentru clientela politica.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare