ActualitateFlash

Cu toate greutăţile întâmpinate pe Marea Neagră. Avram Iancu continuă să înoate spre Istanbul!

Mircea Lepădatu

Polisportivul hunedorean Avram Iancu (foto) are aproape 40 de zile de la debutul cursei sale înot de-a lungul coastelor Mării Negre, începută la Sulina şi prevăzută să se încheie la Istanbul.

Avram Iancu a fost nevoit să rămână pe mal timp de mai multe zile, în principal din cauza vremii nefavorabile şi a valurilor mari. În acest timp, sportivul a parcurs înot peste 380 de kilometri, dintre care 235 de kilometri pe teritoriul României, iar restul pe cel al Bulgariei.
“Am reuşit traversarea Golfului Burgas – a scris miercuri pe pagina sa de Facebook, Avram Iancu. Ne-am trezit la ora 6. Până la ora 6:50 am mâncat şi am strâns ce era de strâns. La ora 7 am fost prezenţi la poarta hotelului unde am lăsat, în siguranţă, caiacul. Consemnul de întâlnire cu paznicul era ora 7 fix. N-a fost acolo. Am găsit un altul în cealaltă parte a împrejmuirii. Acest paznic nu avea cheie 🙂 . Prima problema a zilei! Am sărit gardul cu Viorel şi am scos caiacul peste gard. Operaţiune deloc uşoară, caiacul nu este sac de cartofi, trebuie păstrat şi utilizat cu atenţie.
La 7:50 am fost pe apă. Urma cea mai grea zi. Prognoza era favorabilă în prima parte a zilei. Aşa a şi fost. În primele două ore am avut vânt din spate. Apoi din nord-est…ceea ce a complicat puţin lucrurile. S-au ridicat valuri foarte mari şi hula a ajuns, pe alocuri, chiar şi la 3 metri. Au fost 5 ore de înot neîntrerupt. În ultimele 2 ore n-am mai luat niciun gel energizant. Exista pericolul răsturnării caiacistului. A fost o zi cu emoţii. Eu mă gândeam la Viorel şi el la mine. Într-un final ajungem la 300 m de destinaţia finală a zilei. Moment în care Viorel merge cu viteză maximă spre ţărm, lăsându-mă în urmă. Bine a făcut! Hula, în preajma ţărmului este foarte periculoasă. Există o dinamică a deplasării cu caiacul care, în anumite momente, nu poate fi încurcată de ritmul mai lent al înotătorului. Viorel a simţit momentul! După un ultim efort ajung şi eu la mal. Acolo ne aştepta doamna Vanea. La ora 13 eram cu misiunea îndeplinită pe ziua de azi. Am făcut 14 km şi am traversat un golf imens. Şi să fi vrut nu mai puteam face nici măcar un km în plus. Vântul a luat-o razna. Mâine ne trezim devreme.
Mulţumesc echipa! În special lui Dumnezeu care ne-a dat vânt din pupa”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.
“Din păcate, doar un kilometru am reuşit azi. Vântul şi valurile din faţă m-au făcut să bat apa aproape pe loc. Peisajul, înfricoşător. Şi Viorel a fost de părere să ne întoarcem. Eu am ieşit, cu mare atenţie, între stâncile lovite de valurile neîmblânzite. Viorel s-a întors de unde a plecat pentru o acostare sigură. Acum aşteptăm! Cât? Nu ştiu. Un lucru este sigur; când marea este fioroasă… nu te pui cu ea. Aştepţi să-i treacă nervii”. scria, ieri, polisportivul hunedorean în jurnalul său de pe Facebook.
Avram Iancu a pornit înot, pe 2 septembrie, de la Sulina, propunându-şi să străbată un traseu de 630 de kilometri de-a lungul coastei Mării Negre, până la Istanbul. El şi-a început cursa din locul în care s-a aflat, anul trecut, la finalul celor 2.860 de kilometri pe care i-a parcurs înot, în vara lui 2017, pe întreg cursul Dunării.
Sportivul şi-a propus să încheie noul parcurs după aproximativ 45 de zile, în jurul datei de 17 octombrie, cursa fiind dedicată Anului Centenar al Marii Uniri. „Doresc ca, de unde s-a terminat o poveste, să începem o alta, pentru a reaminti românilor deznădăjduiţi şi pentru a arăta lumii întregi că ADN-ul românesc este puternic“, scria, la începutul cursei, pe site-ul său, Avram Iancu.
Polisportivul din Petroşani este cunoscut pentru performanţele sale la înot în ape libere. El a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, şi, în vara lui 2017, a parcurs traseul Fluviului Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. În ambele curse, el nu a folosit costum de neopren sau labe de înot.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura