Cu siguranţă, mai sunt oameni care nu ştiu de existenţa acestei atracţii turistice şi nu numai: Tunelul celor 365 de sfinţi de la Straja

12 ianuarie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Reportaj

În staţiunea montană Straja din Valea Jiului, nu departe de Masivul Vâlcan (1.946 m altitudine) ce face parte din Munţii Retezat-Godeanu, descoperi un tunel impresionant din beton, de 54 m lungime. Interesant la acest tunel este faptul că pe interiorul lui sunt pictaţi 365 de sfinţi din calendarul ortodox, pentru fiecare zi din an, iar tavanul este plin de scene din Vechiul şi Noul Testament.
O candelă este veşnic aprinsă în acest tunel şi este mutată în fiecare zi în faţa icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar.
Tunelul face legătura între drumul principal din Staţiunea Straja şi bisericuţa din lemn ce poartă hramul Sfinţilor Apostoli Constantin şi Elena. Oamenii care ajung în zonă spun că locul a devenit un adevărat calendar ortodox.
Faimosul tunel a fost construit din dorinţa oamenilor care voiau să ajungă şi iarna, când troienele se înalţă chiar şi de trei metri, la schitul din lemn din Staţiunea Straja, ridicat la peste 1.700 de metri altitudine. Clădit în anul 2006, a devenit o adevărată atracţie turistică, datorită sfinţilor pictaţi pe pereţii acestuia.
Tot în zonă, lângă biserica din lemn din Staţiunea Straja, există şi o cruce care poate concura cu cea de pe Masivul Caraiman. Cu o înălţime de 18,6 m şi o anvergură de 9 m, Crucea Eroilor a fost ridicată de Emil Părău (foto în tunel), un cunoscut om de afaceri din Valea Jiului,  în anul 1996, el fiind cel care a construit şi tunelul celor 365 de sfinţi.
Bisericuţa din lemn, alături de Crucea Eroilor şi tunelul pictat sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri ale staţiunii. De asemenea, dacă ai de gând să ajungi aici, un eveniment impresionant are loc în Vinerea Mare, când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioşi cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Turişti din toată ţara vin să viziteze acest loc minunat. La intrare în tunel sunt întâmpinaţi de o poartă mare din lemn vopsită în alb. Există şi o poveste legată de tunel, de schitul şi Crucea Eroilor din Straja. În anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfinţii Constantin şi Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turişti, dar după numai două săptămâni, fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei 800 de ostaşi care au murit în zonă în Primul Război Mondial.
Oamenii locului spun că aproximativ 90 la sută dintre cei care vin în Straja trec şi prin tunelul pictat şi merg la schit pentru a spune o rugăciune.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii 12.01.2017

Vorbesc gurile rele că un şef de instituţie a semnat un contract mare de tot cu un personaj care a...

A ajuns pe mâini bune Piaţa Agroalimentară din Deva?

Un telefon primit zilele trecute la redacţie, din partea unui bărbat care a refuzat să ne spună numele şi care...

Bulina albă 12.01.2017

Marius Dragomir, directorul postului de radio Big FM Deva

Închide