Sport

CSS Deva „străluceşte” la fileu

Ciprian Marinuţ

Voleiul devean cochetează cu performanţa, întrucât echipele de cadete şi junioare ale Clubului Sportiv Şcolar Deva sunt lidere autoritare în grupele interjudeţene şi au obiective îndrăzneţe la turneele semifinale.

Una perfectă, alta doar lideră

Cele două grupe de performanţă de la CSS Deva au un parcurs excelent în actuala ediţie de campionat. Echipa de junioare, antrenată de Liviu Grădinaru, a avut un parcurs perfect în primele şapte etape, câştigând toate meciurile disputate, astfel că este lideră autoritară a grupei interjudeţene. Pe acelaşi loc, întâi, în clasament, se află şi echipa de cadete, antrenată de Violeta Bota, numai că „mezinele” au avut un pas greşit, cu doar şase victorii din şapte jocuri disputate. „Am pierdut cu 2-3 partida din deplasare cu CSS Lugoj, întrucât, la acel meci, una dintre sportivele noastre de bază s-a accidentat, iar sistemul de joc s-a dereglat”, a spus antrenoarea Violeta Bota. Echipa de cadete devansează formaţiile CSS Bega Timişoara, CSS Caransebeş, ProVolei Arad, CSS Lugoj şi CSS Şoimii Lipova. La junioare, CSS Deva are adversare de la aceleaşi cluburi ca şi cadetele, doar că în locul echipei ProVolei Arad, participă CSS Oradea.

Unitate şi modernitate

Violeta Bota, antrenoarea echipei de cadete, consideră că succesul grupării sale e determinat de unitatea, valoarea şi experienţa sportivelor. „Fetele fac volei împreună de patru-cinci ani. Au un bagaj de cunoştinţe tehnice şi tactice solid, au talie bună, sunt ambiţioase şi pasionate de volei şi, în plus, se cunosc deja foarte bine. Ne vom califica fără probleme la turneul semifinal şi eu sper că vom reuşi să ajungem chiar la faza naţională”, a spus Violeta Bota. Liviu Grădinaru, antrenorul echipei de junioare, pune „perfecţiunea” formaţiei sale pe seama reacţiei excelente la metodele moderne de pregătire. Tânărul tehnician e însă realist şi crede că nu se va califica la turneul final, din cauza accidentărilor suferite de trei jucătoare de bază. „Fetele au reacţionat excelent la sistemul modern de pregătire pe care îl aplic de un an, de când am preluat echipa. Facem antrenamente cu accent pe pregătirea fizică şi forţă şi am schimbat sistemul de joc, introducând elemente din voleiul masculin, care se practică acum la echipele de top. Jucăm cu un singur ridicător şi ne bazăm pe viteză şi pe forţa atacului. Suntem calificaţi la turneul semifinal, dar nu cred că avem şanse să mergem la faza finală, întrucât trei jucătoare de bază sunt indisponibile, din cauza accidentărilor”, a pus Liviu Grădinaru.

Cresc talente

Dincolo de rezultatele din competiţiile la care participă, marele succes al echipelor de volei de la CSS Deva e faptul că dau jucătoare lotului naţional şi formaţilor de senioare cu tradiţie. Nora Varga, care are o talie impresionantă (1,83 metri), a fost selecţionată la lotul naţional de cadete, iar Andra Resiga (clasa a XI-a), Bianca Han şi Oana Luca (ambele clasa a IX-a) joacă deja în echipa de senioare a clubului Poli Timişoara. „Mai important decât rezultatele sau obţinerea unor medalii este să creştem jucătoare, care să ajungă să evolueze la echipele de senioare şi să îşi facă un viitor bun prin volei”, a spus antrenorul Liviu Grădinaru.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.