www.mesagerulhunedorean.ro

Cronica dezastrului de la Sarmizegetusa Regia

05 drum sarmisSorina Popa

Mulţi dintre hunedoreni se întreabă, şi pe bună dreptate, de ce aproape toate investiţiile pe care le-a făcut până acum Consiliul Judeţean din banii noştri sunt de proastă calitate? Ei bine, răspunsul este unul extrem de simplu. Pentru că licitaţiile au fost făcute în aşa fel încât să câştige numai cine trebuia, astfel ca lucrările să fie prost executate, contractele să poată să fie adjudecate la preţuri derizorii, iar apoi să se ajungă la sume peste valoarea licitată. În aceste condiţii, nu vă mai întrebaţi, unde sunt banii dumneavoastră.
Preţul mic, bată-l vina
Să luăm de exemplu drumul către cetatea de la Sarmizegetusa Regia, mai ales că acesta a fost distrus la câteva luni de la darea lui în folosinţă. Suma la care a fost evaluată reabilitarea lui a fost de 32 de milioane de lei. Şi, ce credeţi? SC TRANS CONSTRUCT SRL, firma care a câştigat investiţia, a oferit 18 milioane de lei, câştigând, evident, licitaţia. Acum, după ce patru kilometri din drumul proaspăt refăcut a fost distrus, constructorul susţine că nu au ajuns banii să achiziţioneze materiale de calitate, deşi nimeni nu l-a obligat să vină la licitaţie şi să ofere aşa o sumă mică. Toată lumea ştie însă cum mergeau lucrurile la CJ. Se licita un preţ mic iar apoi se venea cu suplimentări. De data asta nu s-a mai putut, pentru că a venit PSD la şefia instituţiei.
Fără contestaţii, s-a tărăgănat semnarea contractului
Curios este şi de ce s-a tărăgănat acest proiect, mai ales că a fost vorba de fonduri europene şi termenul de finalizare trebuia strict respectat. Potrivit Liei Anemari Goanţă, şefa Serviciului Achiziţii Publice din cadrul Direcţiei Tehnice a CJ, proiectul de reabilitare a drumului către Sarmizegetusa Regia a fost pus pe SEAP în data de 4 martie 2015. În 30 aprilie au fost deschise ofertele, iar în 28 iulie s-a atribuit lucrarea la SC Trans Construct. Deşi nu s-a făcut nici o contestaţie după declararea firmei câştigătoare, contractul a fost semnat doar în data de 10 august 2015. Asta, deşi lucrurile erau oricum în întârziere şi riscam să pierdem fondurile europene. Un alt aspect important, acum după ce investiţia s-a dovedit de cea mai proastă calitate, este că proiectul tehnic a fost atribuit fără să se organizeze o licitaţie publică, investiţia fiind una extrem de importantă. S-a mers pe achiziţie directă şi se vede unde s-a ajuns. Pe lângă faptul că drumul a fost distrus la prima ploaie mai puternică, s-au alocat  bani şi de la bugetul judeţului, deoarece s-a depăşit termenul de finalizare a lucrărilor. Cei 18 kilometri din DJ 705 A au fost daţi în folosinţă după încheierea lucrărilor de modernizare în luna mai, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Lucrarea a fost executată de SC TRANS CONSTRUCT SRL, firmă implicată în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. Societatea menţionată mai sus are un portofoliu bogat de contracte atribuite de administraţia judeţeană, fiind principala care s-a ocupat de lucrările privind modernizarea drumurilor judeţene.

4 comentarii la „Cronica dezastrului de la Sarmizegetusa Regia

 • 19 august 2016 la 2:45
  Permalink

  Da, probabil Purcel și ciracii lui vor sări din nou cu injurii. Articolul este hipersugestiv dar grohăielile purcelienilor nu vor înceta. Cât tupeu poate avea cineva după asemenea evidențe să mai apară în public ? Sunt sigur că în septembrie va fi prezent la Țebea pângărind memoria lui Avram Iancu, cerșind voturi pentru ALDE, partidul cel mai nemernic din istoria postdecembristă a țării noastre.

 • 19 august 2016 la 7:40
  Permalink

  pentru intirzierea atribuiri proiectului,Molot nu are nici o vina ci D.Gligor care era la conducerea CJ.
  Probabil nu sau inteles la pret.

 • 19 august 2016 la 9:01
  Permalink

  E mare mizeria lăsată de liberali în toate instituțiile publice din județ. DNA-ul nu face absolut nimic.

 • 19 august 2016 la 10:24
  Permalink

  In sfarsit poate veni soborul (staborul) PSD cu apa sfintita (ce o mai fi ramas) de la parintele Ilie Sarbu si va curati si improspata judetul.
  Cu trilurile Motilor (care o duc in Brad ca-n rai, mai putin iarna) si ale poetilor gen Moise Nicoara (ce-l pomeneste pe Ioan Molot mai des decat P.S. Gurie), PSD ul va triumfa.
  Judetul va fi ca o floare, pardon ca trei flori, ca trei trandafiri.
  Din vremurile bune ale lui nea Misu Rudeanu si ale lui Rica Serafinceanu , judetul nu a amai dus-o la fel de bine. Drumurile se faceau repede (15 ani Deva – Petrosani) si bine (cu firme de casa gen Proodeftiki).
  Noi, prostii care nu stim sa dam bezele pe bucile partidelor, vom plati iar si iar. Daca nu ne-au placut comunistii am fost imperialisti si parintii chiaburi. Daca nu ne-au placut FSN istii nu am fost orientati. Daca nu ne-au placut liberalii (mai ales fostii membrii PCR) nu eram predictibili. Daca nu ne plac PSD istii suntem Molotieni. Dumnezeu sa aiba mila de acest judet, ca de la casatoria lui Iancu de Hunedoara incoace (si trecerea sa la catolicism, tot miscare cu iz politic) tot rau de mere.
  Cat despre articol, cei care mai citim si altceva decat abjectii partinice din ziarele de doi bani, stim acum ca Sorina Popa nu doar ca e rau intentionata = partinitoare, dar se contrazice in afirmatii. Daca era procedura de achizitii prin SEAP, cum spune in prima parte a ultimului paragraf, doar faptul ca nu a fost o procedura ci alta, LA FEL DE LEGALA, de ce induce ideea nelegalitatii ???
  Hai sictir, nu-mi place politica, mai ales cea de cocina comunista, dar nici sa fim luati toti drept participanti la „Vax populi” !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.