Actualitate

Crişciorul şi-a celebrat istoria

Magdalena Şerban
 
Pentru Crişcior, weekendul trecut a însemnat două zile de poveste şi încă o filă de istorie. Cei 600 de ani de atestare documentară a comunei au adus în faţa publicului venit de prin toate colţurile judeţului, o manifestare cultural-artistică de excepţie, organizată în cadrul celei de-a patra ediţii a „Zilelor Comunei Crişcior”.
Suntem ceea ce lăsăm în urma noastră
Toamna caldă i-a primit cu braţele deschise pe fiii comunei, care nu şi-au uitat originile şi povestea, aşa cum nici primarul Ilie Ovidiu Furdui (foto), deşi tânăr, nu a neglijat trecutul. „Prima menţiune documentară a centrului de comună provine din anul 1439, dar cea mai veche pomenire a satului apare într-o pisanie de la 1411. Crişciorul e emblematic pentru răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, locul de unde ţăranii, sătui de chinurile şi nedreptăţile vremurilor, au atacat nobilii localnici şi pe cei din împrejurimi. Aşa se face că ziua de sâmbătă am hotărât să o dedicăm sufletului şi culturii, prin lansarea şi prezentarea la Muzeul Etnografic din Crişcior, a cărţilor «Din val în val», de Visalon Botoş, «La poale de Apuseni», de Maria Oprea şi «Teologia Sf. Atanasie cel Mare», scrisă de preotul Petru Coroi”, a precizat edilul şef al comunei Crişcior.
Lume, cât cuprinde
Duminica i-a adunat pe iubitorii folclorului la vizionarea unui spectacol în programul căruia au evoluat: Mirela Petrean, Mariana Deac, Lele Crăciunescu, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Valentin Crainic, Nelu Ban Fântână, Mihai Petreuş, Ansamblul „Tulnicul” din comuna Blăjeni, Ansamblul „Zarandul” din Crişcior şi renumitul Taraf de la Vaţa. Pentru ca spiritele să se încingă  la maximum, a urmat o demonstraţie de karate şi mai apoi, mult aşteptatul spectacol de muzică uşoară. Mai tinerii, şi nu numai, s-au putut delecta cu dansul şi muzica celor de la Silver Shadow, Outffit, Ioan Tuduran, precum şi a invitatei speciale a serii, Andreea Bălan. Nu au fost uitate nici cuplurile longevive, 72 la număr, care au împlinit cinci decenii de căsătorie, fiind felicitate şi premiate de către primar. Ediţia s-a încheiat aşa cum doar la zile mari se putea întâmpla, cu un impresionant foc de artificii. „Le mulţumesc partenerilor, pentru că au făcut posibil un astfel de eveniment, pe care, din păcate, în ultimii ani nu am reuşit să-l susţinem, prin prisma situaţiei economico-financiare precare. Le mulţumesc colegilor din Pimărie şi Consiliul Local Crişcior şi mai ales, tuturor celor care ne-au fost aproape în acest an, în care ne-am reîntâlnit cu istoria”, a încheiat Ovidiu Furdui, primarul comunei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura