ComunitatePolitica si administratie

Crişcior: Acţiune de informare despre fondurile europene alocate dezvoltării afacerilor la sate

Magdalena Şerban

Posibilitatea demarării de către cetăţeni a unor investiţii din bani europeni nerambur­sabili a fost detaliată marţi, la căminul cultu­ral din Zdrapţi (comuna Crişcior), de către reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Fi­nanţarea Investiţiilor Rurale Hunedoara (OJFIR) care au susţinut o acţiune de infor­mare publică asupra submăsurilor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

De interes
Fondurile europene reprezintă un domeniu de mare interes atât pentru fermierii care vor să-şi extindă exploataţiile, cât şi pentru oamenii care vor să-şi deschidă alte afaceri în mediul rural. “De la fermieri, la cei care deţin mici societăţi sau pur şi simplu cei care vor să dea startul unei afaceri, toţi au putut să vină în contact cu specialiştii de la OJFIR. Multă lume şi-ar dori să dezvolte o mică investiţie în mediul rural, însă nu are cunoştinţele ne­cesare şi poate că nu ştie nici cum poate fi ajutat. Aşa că o notă de promovare a sub­măsurilor europene ce pot fi accesate s-a dovedit o lecţie deschisă pentru aceia care au fost dornici să cunoască etapele şi implicarea birocratică ori ca timp. Le mulţumim repre­zentanţilor OJFIR care prin asemenea acţiuni dau o mână de ajutor şi totodată insuflă elan celor care poate că s-au gândit la astfel de oportunităţi, însă nu erau decişi”, a apreciat Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior, campion în atragerea de fonduri europene pentru comunitate şi cu un Premiu de Excelenţă la activ.
În ce priveşte pârghiile de finanţare, Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” este una dintre liniile de bani europeni cele mai aşteptate de către antreprenorii aflaţi la început de drum, mai ales că nu necesită cofinanţare proprie. Semnifică un sprijin public nerambursabil de 50.000 de euro/ proiect, cu excepţia activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/proiect. Legat de Submăsura 6.4 – „Sprijin pentru investiţii în crearea şi dez­voltarea de activităţi neagricole” acesta ajunge la 200.000 de euro pentru un proiect, cu intensitate de 70 la sută sau de 90 la sută, fără niveluri intermediare. Sub-măsura 6.1 constă într-un sprijin nerambursabil de ma­ximum 50.000 de euro, adresat instalării tinerilor fermieri, încurajându-se stabilirea acestora în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general. Prin sub-măsura 6.3, sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani şi este de 15.000 de euro, procentul de finanţare neram­bursabilă fiind de 100 la sută.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura