Credinţa bate criza!

Cristina Ghenea

La o săptămână de la intrarea în Postul Paştelui, pieţele municipiului Hunedoara sunt luate cu asalt sâmbăta, chiar dacă preţurile legumelor continuă să crească.
 

Preţurile au luat-o razna
Paradoxal, dar cei care timp de şapte săptămâni şi-au propus să ţină post, trebuie să scoată din buzunare bani mai mulţi ca în urmă cu o săptămână. Odată cu declanşarea Postului Mare, comercianţii din pieţele judeţului au început să crească preţurile, îndeosebi la legume, astfel că s-a ajuns că într-o săptămână, acestea aproape s-au dublat.
„De când a început Postul, spanacul s-a scumpit cel mai mult. Se vindea cu patru lei, 4,50 lei kilogramul, dar până în sâmbăta asta, a crescut până la opt, nouă lei, chiar şi cu 10 am văzut într-un loc. E cam scump să posteşti, dar n-avem încotro” spune o cumpărătoare din Piaţa Obor a municipiului Hunedoara. În timp ce cartofii, morcovii şi varza îşi păstrează un preţ acceptabil, cuprins între trei şi patru lei, cei care doresc o variaţie bogată de preparate care să nu fie „de dulce”, n-au de ales şi dau zeci de lei pe fasole, ardei, roşii, castraveţi şi spanac. „Am cumpărat un kilogram de vinete cu 10 lei, spanacul cu nouă, iar dovleceii la fel. Ce mi se pare exagerat, e preţul cepei, care imediat ajunge la cinci lei şi preţul ardeilor care este 12 lei. E foarte scump, având în vedere că în şapte săptămâni te saturi repede de fasole şi cartofi, şi nu mai ştii ce să găteşti şi cum să le mai combini” a declarat Mariana P, o gospodină întâlnită la piaţă. 

Avantajul unora, pierderea altora
„Asta este situaţia. Toată lumea a mărit preţurile. Este perioada în care mulţi ţin post şi n-au ce să mănânce altceva, decât legume, de asta avem clienţi, poate mai mulţi ca de obicei, chiar dacă se plâng că-s toate scumpe”, spune una dintre vânzătoare.
 În timp ce pentru comercianţii de legume, scumpirile din ultima săptămână aduc doar profit, celor care vin în pieţe cu lapte şi brânză  le-a scăzut simţitor numărul cumpărătorilor.  „Astăzi, de pildă, faţă de sâmbăta trecută, mi-a scăzut vânzarea la jumătate. Până şi unii dintre cei care aveau abonament la lapte, au renunţat la el până după Paşti, ne-a declarat o lăptăreasă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.