Comunitate

Crăciun cu tradiţii la Sarmizegetusa

La Sarmizegetusa, timpul stă în loc în ziua de Crăciun. Se colindă din casă în casă, iar localnicii sunt care mai de care mai ospitalieri, aşa cum îi şade bine românului. Cei mici îl aşteaptă, cuminţi, pe Moşu’, iar primarul Mihai Todoni (foto) este principalul ajutor al acestuia.

Bucurii pentru copii

Mereu darnicul Moş Crăciun vine cu drag în acest loc plin de istorie, an de an, pentru a-şi rescrie povestea. Şi după cum e tradiţia, nu va lipsi nici anul acesta, când şcolarii şi cei mai mici, de la grădiniţă, vor lua parte la o frumoasă festivitate, organizată în 19 decembrie. „Chiar dacă nu sunt bani mulţi, vrem să oferim celor mici câte un cadou. Pachetele le vor aduce zâmbetul pe chip, acel zâmbet care l-am avut şi noi, la rândul nostru, când eram copii. Moş Crăciun vine o singură dată în an, iar atunci, ne dorim ca toţi copiii din comuna Sarmizegetusa, să se poată bucura de tot ceea ce e mai frumos“, spune edilul Mihai Todoni.

Mersul cu cerbul, obiceiul din strămoşi

Dacă ar fi să spună care tradiţie e definitorie pentru comunitatea de aici, primarul ar accentua obiceiul mersului cu cerbul. „Cerbul este un obicei însoţit de personaje care interpretează rolul de ciobani sau de bătrâni şi babe, dar şi dansatori în costume populare. În cursul dansului cerbului, există un moment în care animalul cade la pământ şi se îmbolnăveşte. Ciobanul şi celelalte personaje apar extrem de îngrijorate de îmbolnăvirea animalului. Ciobanul poartă un dialog cu cerbul şi odată cu însănătoşirea acestuia reapare veselia şi bucuria. Momentul în care animalul se află în agonie reprezintă „moartea” anului care a trecut şi sosirea noului an. Este o tradiţie pe care o cultivăm în fiecare an şi vrem să o predăm şi celor care ne succed”, explică, mândru, primarul din Sarmizegetusa.

Un 2011 cu fapte

Cât despre ceea ce are în plan pentru comună, primarul Mihai Todoni nu vrea să vorbească încă de pe acum. „E o vorbă veche, care spune că, de cele mai multe ori, cei buni de gură îşi numără mai mult vorbele şi nu mai au timp să le pună în practică. Aşa că, nu vreau să spun că voi face lucruri măreţe, până nu văd bugetul pe 2011. Planuri sunt, însă vreau să spun ceea ce am reuşit să fac, nu ceea ce mi-aş dori. Fapte, nu vorbe”, încheie edilul. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura