Costul termoficării se va dubla

Livia Botici

Devenii, care sunt racordaţi la sistemul local de termoficare, vor plăti cu aproape 140 la sută mai mult, pentru căldura şi apa caldă, pe care o consumă lunar. Totul, pentru că ministrul economiei, Adriean Videanu, a decis ca subvenţiile acordate pentru gigacalorie să fie eliminate de tot.

Cenuşă nesubvenţionată

Până la începutul iernii viitoare, factura pentru întreţinere va deveni aproape imposibil de plătit pentru proprietarii apartamentelor, încă branşate la sistemul local de termoficare, din Deva. Asta, pentru că, potrivit ministrului economiei Adriean Videanu, oamenii nu vor mai avea gigacaloria subvenţionată, nici de către stat, nici de către autorităţile locale. „Pe lângă această decizie, Guvernul Boc a mai luat o măsură care atentează la buzunarul cetăţenilor. Spun asta, pentru că s-a hotărât ca nici termocentralele să nu mai primească subvenţii pentru cenuşă, ceea ce înseamnă că preţul gigacaloriei va creşte, din start, de la producător. În acest moment, în Deva, gigacaloria costă, fără aplicarea subvenţiilor, 229 de lei, iar pe factura proprietarilor de apartamente, după subvenţionarea cu 22 lei, de la primărie şi cu 33 de lei, de la bugetul de stat, gigacaloria ajunge la aproximativ 170 de lei. După această decizie, iresponsabilă, de sistare a subvenţionării cenuşei şi gigacaloriei, oamenii vor plăti aproape 400 de lei, pentru o gigacalorie”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Cosmin Costa, viceprimar al municipiului Deva.

Ne întoarcem la epoca Ceauşescu

Potrivit viceprimarului Devei, Cosmin Costa, foarte mulţi dintre proprietarii de apartamente nu-şi vor putea permite să plătească întreţinerea. „Sunt convins că mai mult de jumătate dintre cei 15 la sută de devenii încă racordaţi la sistemul local de termoficare se vor debranşa, pentru că nu vor avea de unde să dea o avere, pentru a se încălzi. Aceştia mai au o singură şansă, după cum spunea, ironic, ministrul Adriean Videanu, şi anume, să procedeze ca şi în iernile de pe vremea lui Ceauşescu, adică, să mai ia un pulover pe ei, să se acopere cu pături în casă, ca să poată să reziste apartamentelor-congelator”, mai spune viceprimarul Cosmin Costa. După eliminarea subvenţiilor pentru gigacalorie, dar şi a celor pentru cenuşă, acordate termocentralelor, devenii, care stau într-un apartament cu două camere, vor ajunge să plătească, pentru un consum mediu de 1,8 gigacalorii, în jur de 700 de lei pe o lună, doar pentru căldură şi apă caldă, adică, mai mult cu 100 de lei faţă de salariul minim pe economie.

One thought on “Costul termoficării se va dubla

  • 28 iunie 2010 la 19:39
    Legătură permanentă

    Primaria a dat 3 miliarde pe 3 zile de concerte in ploaie, la Real. Decat sa fi dat banii astia pt nimic (in vreme de criza), mai bine ajutau amaritii sa nu mai dirdiie de frig, la iarna. Dar, pe ei nu/i doare de saraci, ca au bani destui!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.