Politica si administratie

Cosana Vinca, deținătoare a titlului de „Tezaur Uman Viu”, Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Jude­țean Hunedoara, în urma votului con­silierilor județeni prezenți, Cosana Vinca, în vârstă de 88 de ani, din satul Cerișor, co­muna Lelese, a primit cea mai înaltă dis­tincție a județului, titlul de „Cetățean de Onoare” în semn de recunoștință pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și valorificarea cântecului popular și a culturii tradiționale din Ținutul Pădurenilor.

Tezaur Uman Viu
Cosana Vinca este păstrătoarea unui tezaur muzical remarcabil și a învățat mare parte a repertoriului în casa părintească. De ase­me­nea, și-a adus contribuția la promovarea muzicii locale prin creativitate și inovații aduse textului sau melodiei, fără să se abată de la motivele și linia melodică tradițională. De­po­zitar al acestor valori, cu o memorie extraor­dinară și înzestrată cu creativitate, Cosana Vinca a atras atenția iubitorilor de folclor, dar și a cercetătorilor împreună cu care a valo­rificat tot acest tezaur specific Ținutului Pădurenilor.
„Mă încearcă un sentiment de mândrie atunci când știu că sunt contemporan cu oameni de o asemenea valoare. Și cum Con­siliul Județean Hunedoara a dat dovadă că știe să prețuiască valorile, am decis să conferim acest titlu nanei Cosana, așa cum îi spune profesorul Ioan Bocșa. Este un titlu pe care îl merită pe deplin, alături de cel de Tezaur Uman Viu”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Nu a visat să ajungă aici
De-a lungul vremii, Cosana Vinca a cola­borat cu reputați cercetători printre care Emilia Comișel, Harry Brauner, Rusalin Ișfănoni, Ioan Bocșa sau Alina Stan cu care a realizat înregistrări pentru arhivele naționale de folclor, ori pentru colecții instituționale sau private, instrumente de bază care stau la baza studiilor de specialitate dedicate Ținutului Pădurenilor.
„Nu am crezut, nu am visat vreodată sa ajung aici… Eu, o femeie cu patru clase, de la țară, să ajung aici. Vă mulțumesc pentru această onoare la care nu mă așteptam!”, a spus cu emoție în glas Cosana Vinca.
Rapsod popular și cântăreață nepro­fe­sio­nistă de muzică vocală tradițională, Cosana Vinca a fost declarată Tezaur Uman Viu, în cursul anului 2021, de către Ministerul Culturii. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura