Coplata se va practica şi în 2015 la Spitalul Judeţean

04calin-laza-dir-spital-deva-3Magdalena Şerban

Coplata, impusă de Ministerul Sănătăţii în 2013, a adus nişte fonduri suplimentare spitalelor. De exemplu, pe baza acestei taxe, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi-a rotunjit bugetul din 2013 cu aproximativ 40.000 de lei, iar în anul curent, încasările la zi sunt de 46.190 lei. Valoarea coplatei este de 10 lei la Deva, iar în 2015 va rămâne la acelaşi nivel.   

„Aceşti bani care intră în bugetul instituţiei ne sunt folositori la achiziţionarea de materiale sanitare de strictă necesitate, precum branule sau seringi. Toate încasările de acest gen s-au folosit în direcţia consumabilelor. Din punctul meu de vedere, orice ban intră în bugetul spitalului este foarte bine venit. El este plătit de pacient şi ajunge tot în slujba sa, prin serviciul medical de care beneficiază”, susţine Călin Laza (foto), managerul Spitalului Judeţean Deva.
Coplata este o măsură care se regăseşte în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional, fiind stabilit un nivel minim al taxei  de 5 lei şi un nivel maxim al acesteia de 10 lei. Se percepe o singură dată la externarea pacientului, iar în cazul decesului acestuia nu se aplică. De asemenea, nu se percepe pentru serviciile acordate în urgenţă şi pentru cele din internarea de zi, dar nici pentru persoanele exceptate de la această taxă: bolnavi cronici, gravide şi lăuze, copiii sub 18 ani, pensionarii cu venituri sub 740 de lei şi cetăţenii cu statut de persoane cu handicap.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.