Coplata se practică şi în 2016 la spitalul judeţean

04-Calin-mircea-Laza-27Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva (SJU) practică şi în anul curent sistemul de coplată, lansat de Ministerul Sănătăţii în 2013. Potrivit managerului Călin Laza (foto), în continuare, pacientul va scoate din buzunar 10 lei la externare. De altfel, sumele care vor intra în bugetul instituţiei se vor întoarce sub forma consumabilelor medicale puse tot în slujba bolnavilor internaţi aici.
„Din coplată se adună la bugetul lunar al unităţii circa 3.000 – 4.000 de lei, banii fiind direcţionaţi către achiziţionarea de consumabile ca branule sau seringi. În 2015, am colectat peste 44.000 de lei, iar în 2014, în jur la 50.000 de lei”, spune managerul Călin Laza.
De precizat că taxa este o măsură care se regăseşte în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional, fiind stabilit un nivel minim al coplatei  de 5 lei şi un nivel maxim al acesteia de 10 lei. Se percepe o singură dată la externarea pacientului, iar în cazul decesului nu se mai aplică. De asemenea, nu se percepe pentru serviciile acordate în urgenţă şi pentru cele din internarea de zi, dar nici pentru persoanele exceptate de la această obligaţie financiară: bolnavi cronici, gravide şi lăuze, copiii sub 18 ani, pensionarii cu venituri sub 740 de lei şi cetăţenii cu statut de persoane cu handicap. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.