Copiii şi juniorii, „ultima redută” a fotbalului devean

Ciprian Marinuţ

Echipele CFR Simeria, Rival Alba Iulia şi CNS CSS „Cetate” Deva au fost câştigătoarele primei ediţii a Cupei „CNS CSS Cetate” la fotbal, organizată de clubul devean, pentru a demonstra că fotbalul încă trăieşte la poalele Cetăţii.  
Întrecerea a aliniat la start 20 de echipe din judeţele Alba, Caraş Severin şi Hunedoara, care s-au duelat, la finalul săptămânii, la trei categorii de vârstă: copii născuţi în 1998, 1999 şi 2000. Indiferent de gradul de experienţă sau de clubul de provenienţă, micuţii fotbalişti au evoluat cu ambiţie şi dăruire, iar talentul şi „ştiinţa fotbalului” au făcut legea.
La grupa jucătorilor născuţi în 1998, au participat şase echipe, iar meciurile s-au disputat vineri, 14 decembrie, în sistem fiecare cu fiecare. Cea mai bună dintre toate combatantele s-a dovedit a fi gruparea CFR Simeria, care a ocupat locul I în clasamentul final. Lupta pentru celelalte locuri de pe podium a fost extrem de echilibrată, iar trei echipe s-au clasat pe locurile doi-patru, la egalitate de puncte, fiind despărţite de golaveraj, în următoarea ordine: Rival Alba Iulia, Sportul Sebeş şi CNS CSS „Cetate” Deva. Antrenorul Daniel Simina a pus rezultatele echipei sale pe seama diferenţei dintre condiţiile de concurs şi cele de pregătire. „Noi nu ne pregătim deloc în sală. Mai mult, cu o zi înainte de turneu, am făcut antrenament cu echipa în zăpadă până la gleznă. Copiii nu se acomodaseră cu parchetul, nici după ultimul meci al competiţiei”, a spus tehnicianul devean. Pe ultimele locuri la această categorie de vârstă s-au clasat echipele RealSport Deva şi CS Primavera Deva.
La categoria copiilor născuţi în 1999, la start s-au aflat tot şase echipe, iar meciurile s-au jucat sâmbătă, 15 decembrie, în acelaşi sistem fiecare cu fiecare. Câştigătoarea turneului a fost Rival Alba Iulia, iar pe locurile următoare s-au clasat CSO Cugir şi CFR Simeria. Pe ultimele trei poziţii s-au situat grupările Junior Alba Iulia, Primavera Deva şi CNS CSS „Cetate”. Daniel Haidiner, antrenorul de la CNS CSS „Cetate” Deva, a afirmat că rezultatele sunt mai puţin importante, prioritară fiind formarea de jucători. „Pe mine nu m-au interesat în mod special rezultatele, pentru că la copiii de până la 14 ani, contează comportamentul şi jocul, nu scorul. De altfel, la turneele din străinătate, scorul unor meciuri se stabileşte în funcţie de aceste criterii, nu de numărul de goluri marcate”, a spus Daniel Haidiner.
Devenii au triumfat la grupa de vârstă a celor născuţi în 2000, categorie la care concurenţa a fost cea mai aprigă, întrucât la start s-au aflat opt echipe, împărţite în două grupe preliminare, de câte patru formaţii. Echipa de la CNS Cetate Deva, formată din elevii clasei a VI-a, pregătiţi de Raul Spătaru la RealSport Deva, au obţinut trofeul pus în joc, după trei victorii şi o remiză. Devenii au trecut cu 3-2 de Dacia Orăştie, au remizat 0-0 cu FCM Reşiţa şi au dispus  cu 4-2 de Viitorul II Alba Iulia, clasându-se pe primul loc în grupă. În finală, CNS CSS „Cetate” s-a impus cu 5-3, după lovituri de departajare, în faţa celor de la Viitorul I Alba Iulia.

Premii şi planuri de viitor
S-au acordat diplome şi cupe pentru primele trei echipe clasate la fiecare categorii, precum şi premii individuale pentru cei mai buni portari, cei mai tehnici jucători, golgheterii şi cei mai tineri jucători de la fiecare nivel de vârstă. Daniel Simina, principalul organizator al competiţiei, a spus că se doreşte permanentizarea acestei întreceri. „Cred că turneul a demonstrat că fotbalul trăieşte încă la Deva şi poate avea un viitor bun. Ne propunem să organizăm şi o ediţie de vară a Cupei Cetate, care să se desfăşoare pe Stadionul Cetate, precum şi multe alte ediţii ale acestei competiţii”, a spus Daniel Simina.
Meciurile au fost găzduite de Sala Sporturilor Deva, iar premiile au fost acordate cu sprijinul partenerilor de organizare, SCM Deva şi DJTS Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare