FlashPolitica si administratie

Contre în legislativul judeţean la repartizarea banilor pentru primãrii

05 consiliu  Oana Mihnea

Vineri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor destinate echilibrării bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare, rambursarea ratelor sau cofinanţarea investiţiilor de interes local. Proiectul de hotărâre nu a trecut de aleşii judeţeni atât de uşor, ci abia după o serie de comentarii şi acuzaţii dure la adresa conducerii.

Au fost cerute clarificări
Este pentru prima dată când toate cele 69 de primării din judeţ au primit aceste alocări financiare, cuprinse între 100.000 de lei şi 500.000 de lei. Suma totală repartizată este de 17.055.000 de lei. Totuşi, unii dintre aleşii judeţeni au ridicat mai multe semne de întrebare vizavi de modul cum au fost împărţiţi aceşti bani de la Guvern. Primul dintre consilierii judeţeni care a cerut explicaţii a fost Ion Hirghiduşi (PSD), care a reamintit tuturor colegilor săi că au fost de curând chemaţi la DNA ca să explice ce amestec au avut în repartizarea banilor pe timpul fostului preşedinte al CJ, Mircea Moloţ. „Care este principiul care a stat la baza repartizării banilor? Elemente pur raţionale sau au fost şi alte cauze, aranjamente?“, a întrebat Ion Hirghiduşi. Preşedintele CJ, Adrian David, a răspuns că este nemulţumit de suma dată judeţului nostru, care este insuficientă pentru dezvoltare. Însă, principiile care au stat la baza alocărilor sunt asigurarea funcţionării primăriilor, plata salariilor şi a utilităţilor, asigurarea cofinanţărilor pentru proiecte pe fonduri europene sau achitarea împrumuturilor.

A contat carnetul de partid?
Ioan Ştaier (PSD) a venit cu acuzaţii directe şi aspre referitoare la alocările financiare. „Am analizat lista şi declar public că bugetul a fost repartizat după culoarea politică a fiecărui primar. Altfel nu se explică cum administraţiile locale cu primari PNL au primit mai mult şi cele cu primari PSD mai puţin“, a precizat Ioan Ştaier în şedinţă. Preşedintele Adrian David a spus că se simte profund jignit de afirmaţiile alesului judeţean şi i-a cerut să îşi retragă afirmaţia pentru că, sub nici o formă, nu a acordat sprijin vreunei primării în detrimentul celeilalte. „Nu înţeleg de ce alocarea din bugetul naţional al României pentru întreaga ţară a fost acum mai mică cu 0,3 puncte procentuale, lucru care a generat în CJ Hunedoara o discuţie destul de amplă. Sunt primării la noi în judeţ care nu îşi pot desfăşura activitatea până la sfârşitul anului, este vorba despre primăriile de comune mici. Eu zic să facem o analiză matematică şi o să vedem că primăriile PNL din judeţ au 60 la sută din populaţie şi au primit 64 la sută din alocări. Diferenţa de patru procente vine ca urmare a unor situaţii specifice cu împrumuturi care trebuie rambursate sau finanţări care trebuie asigurate“, a declarat Adrian David, şeful administraţiei judeţene.
În altă ordine de idei, conform proiectului de hotărâre, primăriile care au primit cei mai mulţi bani, 500.000 de lei, sunt Brad, Călan, Haţeg, Petrila şi Simeria. Câte 400.000 de lei au mers către Crişcior, Ilia, Pui, Râu de Mori şi Şoimuş. La polul opus, cele mai mici sume au fost repartizate la Deva, Hunedoara şi Aninoasa, primind fiecare câte 100.000 de lei. Restul s-au ales cu sume cuprinse între 150.000 şi 350.000 de lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura