Comunitate

Consiliul Judeţean se pregăteşte să preia în administrare toate cetăţile dacice

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a aprobat în şedinţa de vineri un proiect de hotărâre prin care va cere Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) darea în administrare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, în prezent, doar Sarmizegetusa Regia fiind în administrarea judeţului.
„Se solicită transmiterea din administrarea MCIN, în administrarea CJ Hunedoara a următoarelor monumente istorice din Lista patrimoniului mondial UNESCO: cetăţile dacice de la Costeşti Cetăţuia, Costeşti Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa, precum şi punctul Masivul Feţele Albe, parte a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia”, se arată în hotărârea CJ Hunedoara.
În acest context, Sorin Vasilescu (foto), vicepreşedinte al CJ Hunedoara, a explicat că această solicitare va fi adresată MCIN după ce proiectul de lege din Parlamentul României de înfiinţare a unei agenţii naţionale pentru administrarea fortăreţelor dacice, inclusiv a Sarmizegetusei Regia, va fi respins. Proiect de lege care a fost criticat de autorităţile judeţului atunci când a fost lansat. „Aşteptăm ca Parlamentul să respingă proiectul de lege prin care se dorea înfiinţarea unei agenţii naţionale care ar fi trebuit să administreze cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. În acel moment, vom iniţia un proiect de hotărâre de guvern prin care vom solicita preluarea cetăţilor dacice din administrarea MCIN, în administrarea CJ Hunedoara”, a precizat Sorin Vasilescu.
Motivele pentru care autorităţile judeţene solicită preluarea în administrare a cetăţilor dacice sunt proiectele pe care le au de restaurare şi conservare a monumentelor UNESCO, inclusiv din fonduri accesate prin programe europene. Nu este prima dată când CJ Hunedoara vine cu o astfel de solicitare către MCIN, aceste demersuri fiind iniţiate de mai mulţi ani. (N.Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura