Consiliul Județean contribuie la strategia pentru Țara Moților

Adriana Năstase

O echipă de lucru condusă de vice­pre­șe­dintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin, a participat, ieri, la Zlatna, la o reuniune alături de reprezentanții Ministerului Inves­ti­ți­i­lor și Proiectelor Europene, ai Băncii Europene de Investiții și ai consultantului Ernst&Young, în ve­derea stabilirii direcțiilor pe care va fi con­stru­ită strategia ITI pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții Țara de Piatră”.

Cum poate fi valorificat potențialul Munților
ADI “Moții Ţara de Piatră” pregăteşte do­cu­mentaţia pentru Memorandumul de înfiinţare a ITI – INVESTIŢII TERITORIALE INTEGRATE, struc­tura de absorbţie a fondurilor europene dedicate acestor zone, aferente exerciţiului financiar 2021-2027.
Discuțiile de la Zlatna au avut la bază an­ga­ja­mentele consiliilor județene Hunedoara, Alba, Arad, Bihor și Cluj, precum și ale unui număr de 58 de unități administrative din Țara Moților, exprimate în urmă cu mai bine de o săptămână în cadrul unei întâlniri la care a participat pre­șe­dintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor (foto).
„Trebuie să valorificăm potențialul ex­tra­or­dinar al Munților Apuseni ca zonă ce poate asi­gura o producție consistentă de alimente ecologice. Europa de mâine este verde și este digitală, de aceea trebuie să fim pregătiți pentru a obține fonduri în sensul dezvoltării economiei circulare și rețelelor de comunicare din Munții Apuseni”, a declarat Ion Bădin.
Localitățile din județul Hunedoara care au ade­rat la această asociație sunt: Brad, Geoagiu, Baia de Criș, Balșa, Blăjeni, Buceș, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vălișoara și Vața de Jos.

Telemedicina, model de bune practici în județul Hunedoara
La această întâlnire, județul Hunedoara a pre­zentat exemplul de bune practici al activității de telemedicină rurală, implementată de Aso­ciația “Salvital” cu sprijinul Consiliului Județean Hu­ne­doara.
„Una dintre activitățile vizate în perioada imediat următoare, la nivelul acestei zone, este im­plementarea serviciilor de consultații me­dicale în zonele greu accesibile, adică teleme­di­cină rurală. În județul nostru acest serviciu deja funcționează cu succes de aceea, partenerii noștri din celelalte județe sunt foarte interesați să preia modelul nostru. Președintele CJ Alba, domnul Ion Dumitrel a fost foarte încântat de idee și chiar ne-a solicitat sprijinul pentru a de­zvolta telemedicina în zonă”, declară Laurențiu Nistor.
ADI “Moții Țara de Piatră” are ca scop crearea cadrului de cooperare între unitățile admi­nistrativ – teritoriale din zona Țării Moților în vederea coordonării activităților de dezvoltare durabilă în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.
Consiliul Județean Hunedoara este membru al ADI “Moții Țara de Piatră” din anul 2019.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.