Sănătatea din bucate

Conservanţii naturali, beneficii (II)

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Conservanţi naturali mai puţin cunoscuţi sunt uleiurile esenţiale. Cine a folosit uleiurile esenţiale pentru tratament şi prevenţie în diferite boli cunoaşte beneficiile acestora pentru sănătate, substituind cu brio medicamentele care ne fac bine pe o parte şi rău pe de altă parte.
Acestea au un puternic efect antibacterian, blocând dezvoltarea mucegaiurilor şi ciupercilor. Cele mai bune uleiuri esenţiale folosite pe post de conservanţi naturali sunt uleiul de cimbrişor, uleiul de anason, uleiul de lămâie, uleiul de mentă şi uleiul de muşcată roşie. Se folosesc de regulă câteva picături la un litru de apă la conservele făcute în casă pentru iarnă. Murăturile puse în casă au multiple beneficii pentru sănătate: conţin vitamina C, sunt o sursă bogată de minerale precum magneziu, fier şi calciu. Prin procesul de murare se păstrează toate substanţele valoroase supuse acestui proces natural de conservare. Un aspect foarte important este faptul că murăturile sunt alimente probiotice datorită acidului lactic format în procesul de fermentare, un reglator al florei intestinale şi al bacteriilor probiotice, acei Lactobacili, foarte importanţi în întărirea sistemului imunitar şi în sănătatea colonului. Fermentaţia trebuie să aibă loc în borcane de sticlă sau în butoaie de stejar la plus 40 de grade C, în lipsa oxigenului din aer şi să fie bine acoperite de saramură. Ceea ce se întâmplă de fapt în procesul de murare este fermentaţia naturală a glucidelor din legume şi fructe, care datorită microflorei de pe acestea, se transformă în numeroase substanţe benefice active: vitamina A, vitaminele B1, B2, acidul lactic şi alcoolul.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura