Congresul Mondial al Rutenilor-2019

11 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

La sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 4 – 7 iulie 2019 a avut loc la Stara Lubovna, în Slovacia, cea de-a XV-a întrunire a Congresului Mondial al Rutenilor şi reuniunea Forumului Mondial al Tineretului Rutean.

A fost un prilej de bucurie reîntâlnirea noastră, a rutenilor de pretutindeni. Ca de obicei, am reafirmat idealurile noastre de promovare a identităţii rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865), cel care a trezit conştiinţa naţională a poporului rutean: „Ja bîl, jesm i budu rusenom/Am fost, sunt şi voi rămâne rutean“.
În prima seară a fost organizat un spectacol folcloric susţinut de ansambluri rutene din Slovacia, precum şi o prezentare a istoriei evoluţiei costumelor populare rutene din diverse zone ale ţării gazdă a congresului, momentele fiind foarte apreciate de cei prezenţi.
Deschiderea reuniunii a fost marcată de salutul oficialităţilor statului slovac. În mesajele oficiale s-a menţionat că majoritatea covârşitoare a rutenilor trăieşte în ţări membre ale Uniunii Europene, că aşteptăm momentul în care rutenii din vechiul continent vor fi cu toţii cetăţeni europeni.S-au prezentat rapoartele de activitate a preşedintelui Consiliului Mondial, ale fiecărei organizaţii membre a Congresului Mondial al Rutenilor, ale comisiilor de specialitate ale congresului, al Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Ele au fost aprobate cu o majoritate covârşitoare. După dezbateri marcate de un amplu dialog, au fost adoptate cu majoritate de voturi, diverse propuneri punctuale legate de viaţa şi activitatea organizaţiilor rutenilor din ţările membre ale forumului mondial. S-a discutat, votat şi aprobat o rezoluţie a acestui congres, prin care s-a reafirmat poziţia Congresului Mondial al Rutenilor în găsirea soluţiilor de afirmare a identităţii naţionale rutene în toate ţările membre ale acestui for mondial.
Congresul Mondial al Rutenilor a acordat o diplomă de excelenţă Uniunii Culturale a Rutenilor din România, ca o apreciere a întregii activităţi, iar doamnele Maria Saghin şi Svetlana Petreţchi Mureşan au primit diplome de merit pentru activitatea susţinută depusă în promovarea rutenilor din România.
O manifestare deosebită în cadrul congresului a fost şi procesiunea desfăşurată în localitatea Kamienka, unde delegaţii şi invitaţii în costume populare, au defilat cu steaguri rutene şi ale ţărilor pe care le reprezintă, într-o procesiune cu ocazia zilei de 5 iulie – Ziua Rutenilor din Slovacia. Această zi reprezintă ziua sosirii în Moravia a Sfinţilor Kiril şi Metodiu, cei care au creştinat lumea slavă.
La finalul şedinţelor în plen, a fost ales Consiliul Mondial al Rutenilor, organ executiv al Congresului între reuniunile acestuia, în care sunt reprezentaţi rutenii din: America de Nord (SUA şi Canada), Cehia, Croaţia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor a fost reales Stepan Leavinec (Ungaria). Ca o recunoaştere a activităţii sale în promovarea rutenismului, dr. Gheorghe Firczak a fost ales vicepreşedinte al acestui for. Ivan Petreţchi a fost reales preşedinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor. (Francisc Gal)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cel mai fain târg din Ardeal, „Produs de Cluj”, vine la Shopping City Deva

De vineri, 12 iulie, până duminică, 14 iulie, Shopping City Deva găzduieşte târgul din Ardeal „Produs de Cluj“. Meşterii populari...

Minerii din Valea Jiului, trimişi la Academia de Reconversie Profesională

Orice miner va putea lucra într-un parc eolian, după ce va termina un stagiu de pregătire de şase luni la...

Razie la depozite de lemne din judeţ

Poliţiştii Biroului Combaterea Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara însoţiţi de un inspector din cadrul Gărzii Forestiere...

Închide