Conferinţa pentru viitorul Europei, ocazia de a asculta cu adevărat cetăţenii europeni

Conferinţa pentru viitorul Europei trebuie organizată astfel încâtsă ofere cât mai multor cetăţeni europeni ocazia de a-şi ex­prima opiniile, iar reprezentanţilor UE să le dea prilejul să-i asculte, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
„Ultimul sondaj Eurobarometru arată că peste 90% dintre cetăţeni europeni ches­tionaţi doresc să fie ascultaţi cu mai multă atenţie atunci când se discută şi se decide despre ce se va întâmpla în Europa. De la bun început, Grupul PPE din Parlamentul European a afirmat că această conferinţă, ce se va întinde pe durata a 2 ani, trebuie să se desfăşoare în toate statele membre, iar cetăţenii europeni trebuie să fie ascultaţi. În pri­mul rând, Conferinţa pentru viitorul Euro­pei trebuie să fie un exerciţiu de ascultare a cetăţenilor”, a subliniat Winkler.
„Provocările cu care ne confruntăm azi sunt de imense. Acestea includ ieşirea din pan­demie, atenuarea consecinţelor schim­bărilor climatice, abordarea inegalităţilor so­ciale, economice, regionale etc. În următorul deceniu, vom asista la schimbări majore în privinţa modului în care muncim, dar şi a modului în care funcţionează democraţia noastră la nivel local, naţional şi european. Tocmai de aceea, Conferinţa pentru viitorul Europei este un proces oportun. Îmi doresc o dezbatere largă, deschisă, interactivă şi incluzivă pe tot continentul nostru despre ce fel de Uniune Europeană dorim să avem în viitor”, a spus europarlamentarul UDMR.
Potrivit deputatului european, toate cele trei instituţii cheie ale UE, respectiv Comisia, Con­siliul şi Parlamentul European, vor fi implicate în acest organizarea Conferinţei pen­tru viitorul Europei.
„Acest proces de consultare este unul ex­trem de ambiţios ţinând cont de faptul căse adre­sează tuturor celor aproape 500 de mil­i­oane de cetăţeni ai UE, şi că, cel puţin la nivel teoretic, toţi aceştia sunt aşteptaţi să îşi ex­prime, în cadrul dezbaterilor viitoare, opinia cu privire la viitorul Uniunii”, a precizat Winkler.
„Şi cetăţenii europeni care aparţin unor co­munităţi ale minorităţilor naţionale şi ling­vistice au aşteptări şi speranţe legate de vii­to­rul Uniunii Europene. De aceea, este im­portant ca în dezbaterile locale sau regionale şi vocea reprezentanţilor acestor comunităţi ale minorităţilor naţionale să fie ascultată. Propunerile minorităţilor trebuie înţelese, evaluate şi incluse în proiectul construcţiei europene”, a adăugat Iuliu Winkler.

*Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de de­pu­taţi din toate statele membre ale UE.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare