ActualitatePolitica si administratie

Conferinţă internaţională dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, în 2024

Zeci de istorici din ţară şi străinătate vor fi prezenţi, la Deva, în luna mai a anului viitor, cu prilejul unei conferinţe cu par­ti­ci­pare internaţională ce va fi dedicată îm­plinirii a 200 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, evenimentul fiind or­ga­nizat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara în par­teneriat cu Academia Română, Biblio­teca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca.

Mai mult decât un erou
Intitulată „Avram Iancu – 200 de ani de la naştere. Omul, contemporanii, epoca”, manifestarea va avea loc în perioada 8-12 mai 2024, în programul acesteia fiind îns­crise o sesiune de comunicări ştiinţifice, vizite de documentare la mormântul lui Avram Iancu, din cimitirul de la Ţebea, dar şi la alte obiective istorice importante din judeţ. „Avram Iancu este mai mult decât eroul iubit de toţi moţii, este eroul tuturor românilor. Avram Iancu este vizionarul şi apărătorul românilor ardeleni şi al zestrei străbune. Este omul care şi-a dorit să-şi vadă naţiunea fericită, aşa cum ne-a lăsat prin testamentul său. Cred că un astfel de eveniment ne va aduce prestigiu şi va contribui şi mai mult la cunoaşterea per­so­nalităţii lui Avram Iancu şi a perioadei care
l-a consacrat ca erou naţional”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată evenimentului, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
La rândul său, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu”, profesorul uni­ver­si­tar Ioan Bolovan, a menţionat că CJ Hunedoara este prima instituţie administrativă din România care anunţă organizarea unui eveniment de amploare dedicat împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. „Felicit conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, care a dat semnalul că lucrurile temeinice trebuie începute din timp. (…) O naţiune este validă cultural atunci când ştie să-şi preţuiască eroii, când ştie să pre­ţuiască patrimoniul, când este mândră de Avram Iancu, erou al naţiunii române. Sper că după acest model de la Hunedoara şi alte instituţii prestigioase din ţară să înceapă pregătirea unor evenimente de anvergură dedicate bicentenarului Avram Iancu”, a precizat profesorul Ioan Bolovan. Conferinţa se adresează mediului ştiinţific, iar până în prezent 10 cercetători renumiţi din Statele Unite, Italia sau Franţa şi-au anunţat intenţia de a susţine comunicări ştiinţifice în cadrul evenimentului, din luna mai a anului viitor. Pentru cei interesaţi de susţinerea unor comunicări, data limită pentru transmiterea titlurilor şi a rezumatului, de circa 500 de cuvine al lucrării, este 30 septembrie 2023. După această dată, colectivul ştiinţific al evenimentului, condus de academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi alcătuit din renumiţi cercetători români şi străini, va selecta lucrările admise pentru prezentare. În baza acestei selecţii, vor fi transmise invitaţiile de participare la conferinţă.
Ulterior, materialele prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate cu sprijinul CJ Hunedoara pentru a deveni accesibile pu­bli­cului larg. (A. ­Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura