Fara bascalie

Conexiuni

Titlul nu are legătură cu „Conexiunile” lui Valeriu Stan de la Antena 3. De fapt, prin anii ’70, un englez, James Burke, a lansat un excelent serial „Conexiuni”, difuzat în epocă şi de Televiziunea Română, ale cărui episoade pot fi vizionate acum (inclusiv) pe youtube. Fac aceste precizări, ca să arăt că fiecare e liber să facă orice conexiuni doreşte. Iată-le pe ale mele.
Am fost vineri şi sâmbătă la Târgovişte. După ce te desprinzi de autostrada Piteşti – Bucureşti, pe cei 40 de kilometri rămaşi până la destinaţie, câmpul arată deplorabil. E o zonă de câmpie, probabil mănoasă, dacă pe ea s-ar face agricultură. Privind-o, mi-a venit în minte titlul romanesc Ciulinii Bărăganului. În maşină cu mine era şi un inginer agronom, care mi-a spus că terenurile alea nu sunt lucrate de cel puţin trei ani.
De o parte şi de alta a drumului, sate cu case sărace şi fără iluminat public – probabil din cauza crizei, primăriile nu mai au bani. Beznă, ca în ultimii ani ai lui Ceauşescu.
De prin documentare şi reviste, aflu că planeta s-ar putea confrunta, în câţiva ani, cu o criză a alimentelor.
România, numită în trecut grânarul Europei, are agricultura pe butuci. Tot pe vremea lui Ceauşescu, a fost pusă în operă marea sa gândire strategică, în conformitate cu care România trebuia să devină din ţară agrar-industrială ţară industrial-agrară. S-a urmărit sistematic distrugerea satelor şi reducerea populaţiei ocupate în agricultură. Satele deveneau peste noapte oraşe, nu că ar fi meritat, ci pentru a nu mai exista din punct de vedere administrativ la categoria „comune”, fiind trecute la „aşezări urbane”. În acest fel, multe comune bogate au devenit oraşe sărace, cu ţărani vârâţi în blocuri sau plecaţi să se angajeze la diferite combinate, păstrând însă nostalgia satului, prin coteţul cu porc de la marginea oraşului şi ceapa verde cultivată în faţa blocului.
Alimentele sunt la noi foarte scumpe. Cerealele sunt din import. Nu mai avem livezi, sere, ferme. Ţăranii veritabili au peste 60 de ani. Mâncarea continuă să fie obsesie pentru români.
În acest timp, România are comisar european pe agricultură. Dacian Cioloş a fost prezentat ca un tip cu foarte mult bun-simţ şi excelent profesionist. Dar este la Bruxelles, se ocupă cu politici comunitare. Omologul său în Guvernul Boc, proaspătul demis ministru al agriculturii… scuze, nu-mi amintesc numele, a fost un ilustru necunoscut, şi, cum spuneam, remaniat. Probabil pentru lipsă de performanţă, ar zice Boc, sigur pentru lipsă de performanţă, risc să afirm eu.
Abia remaniat, a devenit şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii.

One thought on “Conexiuni

  • foarte bun articolul dvs sa mergeti mai des prin tara!eu am aici un exemplu de film daca as face o analogie cu acel film „am vazut tarani fericiti”, nu tigani, tarani neaosi si moldoveni, judetul Vaslui.cel mai mare tractorist, cel mai mic sef de post. acum sunt cind gradinari, cind „muratori” depinde de ce doreste patronul. ala mare a ajuns aici deoarece in comuna natala nu se mai ara pamintul, se mergea doar la crisma si oricum el nu avea tractorul lui ca-l vinduse un hot de inginer agronom, stim noi cum. ala mic, seful de post a ajuns aici deoarece nu a vrut sa moara injunghiat de betivii comunei. au si femeile aici, cistiga in jur de 3000 de franci ch lunar, mai fac si ei cite vreo betie da de bun simt(daca poate fi betia de bun simt!)in timpul liber mai lucra pe cont propriu, da au case (ce daca in chirie!)si masini, cum in Vasluiul natal nu ar fi avut niciodata, si au si copii inteligenti care invata uimitor fara meditatii platite. ultima maxima filosofica pe care am auzit-o de la ei a fost: „lasa-i, doamna sa crepe toti hotii si mincinosii, eu fac rosii pe o palmuta di teren si ala mai mult chiatra si in tara nu-s capabili sa faca-n cernoziom!da cine-i obliga sa rabde ticalosii”? nu prea m-au lamurit cine sunt ticalosii din punctul lor de vedere…dar ma lumuriti uneori dvs…ei si uite asa a plecat Dumitru, da nu foarte departe! cit o fi din Piata Victoriei pina in /sau la Cotroceni? pamintul odihnit va da recolta buna, indiferent cui il vor vinde!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura