Conducerea Consiliului Judeţean rămâne pe poziţii: vrea să preia Termocentrala Mintia

Adriana Năstase

Ieri, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara a avut loc o întâlnire de lucru care a avut ca temă prin­cipală identificarea soluţiilor optime pentru trecerea Termocentralei Mintia în proprietatea ad­ministraţiei judeţene. La întâlnirea convocată de preşedintele Laurenţiu Nistor (foto) a participat con­ducerea executivă a CJ Hunedoara, condu­ce­rea Termocentralei Mintia, reprezentanţii sindi­ca­telor din energie şi specialişti în acest domeniu.

Cu anumite condiţii
Preşedintele CJ Hunedoara a reafirmat intenţia de a prelua în proprietate şi administrare Termo­cen­trala de la Mintia, în condiţiile aplicării Ordo­nanţei de Urgenţă a Guvernului nr 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stin­ge­rea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată afe­rente împrumuturilor din venituri din privatizare şi împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici.
„Termocentrala Mintia are un rol extrem de important pentru că echilibrează balanţa de ener­gie electrică din centrul şi vestul ţării. Ne men­ţinem intenţia de a prelua termocentrala, însă cu anumite condiţii. Unele dintre acestea au fost deja identificate, altele urmează să fie stabilite de grupul de lucru creat. Punem condiţii pentru că vrem ca această termocentrală să funcţioneze în continuare pentru acest judeţ, pentru oamenii care beneficiază de serviciile oferite şi pentru an­gajaţi. Vom solicita o întrevedere domnului minis­tru al energiei pentru a discuta concret acest su­biect”, a declarat preşedintele Laurenţiu Nistor.
Astăzi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de prefectul judeţului Hunedoara, atât conducerea CJ Hunedoara, cât şi reprezentanţii Termocentralei Mintia prezintă principalele puncte asupra cărora s-a căzut de acord în contextul preluării termocentralei în administrare de către Consiliul Judeţean.

Ar afecta negativ economia judeţului
Reamintim că administraţia judeţeană şi-a manifestat disponibilitatea de a prelua în pro­prie­tate şi administrare Termocentrala Mintia încă de la începutul anului 2019.
Toate demersurile Consiliului Judeţean Hune­doara au avut la bază următoarele considerente: necesitatea asigurării continuităţii serviciului de termoficare pentru cele 4.500 de apartamente, precum şi pentru instituţiile publice din municipiul Deva, racordate la energia termică produsă la Ter­mocentrala Mintia; evitarea disponibilizării în masă a salariaţilor care asigură funcţionarea cen­tralei şi trimiterii lor în somaj, cu consecinţe grave asupra acestora şi familiilor lor, respectiv asupra comunităţii; oprirea termocentralei Mintia ar influenţa negativ întreaga economie a judeţului Hunedoara şi aşa afectată de oprirea capacităţilor in­dustriale existente.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare