Comunitatea din Beriu, invitată să celebreze Marea Unire alături de administraţia publică

Magdalena Şerban

În 27 noiembrie, localnicii comunei Beriu, fiii satului şi toţi prietenii de suflet ai oamenilor de aici sunt aşteptaţi să ia parte la un eveniment dedicat Marii Uniri.

„Manifestările vor fi găzduite de căminul cultural din satul centru. Copiii de la şcoala generală vor susţine un program artistic din cadrul căruia fac parte momente patriotice. Încă nu am stabilit ora de începere, însă o vom comunica ulterior. Vrem să facem o şedinţă de Consiliu Local pentru a fi aprobată decernarea titlului de cetăţean de onoare lui Ioan Marghita, cel care a fost reprezentantul comunei noastre la Marea Unire de la Alba-Iulia. Vor veni urmaşii dumnealui să ridice această distincţie constând într-o diplomă şi o plachetă personalizată. Totodată, la Monumentul Eroilor, aflat lângă sediul primăriei, un sobor de preoţi va oficia o slujbă de pomenire a celor care şi-au sacrificat viaţa pentru binele semenilor lor şi vom invita câteva personalităţi şi profesori de istorie care vor face o evocare a semnificaţiilor pe care le implică data de 1 Decembrie 1918 şi vor aduce în atenţia celor prezenţi câteva specificaţii legate de cel care a fost ecoul nostru istoric, Ioan Marghita. Vă invit să participaţi în număr cât mai mare, celebrarea Centenarului fiind un prilej unic pe care viaţa ni-l oferă. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”, a afirmat Emil Bîc (foto), primarul din Beriu.
Acesta a ţinut să precizeze că evenimentul îşi va păstra conotaţia solemnă, nedorindu-se implicarea unor acţiuni culinare gratuite, de genul servirea unor porţii de ciolan cu fasole, tocmai pentru a se feri de posibila interpretare a unor pomeni electorale. Trebuie spus că Ioan Marghita a fost un deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat şi ţara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918, fiind delegat al cercului electoral Orăştie. După 1918, a fost numit judecător şef la Geoagiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.