Comuniştii, ardelenii…

Cu câteva zile în urmă, mirat puţin de extraordinarul tapaj pe care îl făcea Băsescu pe tema Geoană/Iliescu/comunişti, unul dintre foarte tinerii mei colegi m-a întrebat ce-a făcut Ion Iliescu. M-am uitat la el puţin mirat – cum, nu ştia ce-a făcut Ion Iliescu în 1990 şi 1991? Nu auzise de mineriade?
Nu auzise. Se născuse în 1987, avea câţiva anişori în acei ani nebuni, trăiţi de unii ca mine cu maximă intensitate. Nu fusese neapărat interesat să afle, părinţii săi nu fuseseră neapărat interesaţi să-i spună. Aşa că băiatul era, din acest punct de vedere, inocent. Pentru el, Ceauşescu, Iliescu, anii 1990 erau cam acelaşi lucru – cel puţin temporal. A fost la vot, dar nu putea vota resentimentar împotriva cuiva – nu avea de ce să aibă resentimente, nu trăise atunci sau fusese prea mic!
Mă întreb de ce au votat ardelenii cu Băsescu – cum se întreabă şi cineva care se recomandă a fi o cunoştinţă de-a mea. Chiar îmi impută că nu realizez anumite aspecte, că Ardealul e mai sus economic ca Moldova şi Muntenia, că ei vin aici şi nu noi acolo etc. O fi un argument pentru cine îl prizează.
Pentru mine, nu este. Mă întreb de ce ardelenii, oameni, nu-i aşa, mai educaţi, mai „nemţi” din fire, au votat un om în esenţă primitiv, l-am numit pe Băsescu, şi nu au ales un tip evident mai educat, l-am numit pe Crin Antonescu. Un tip educat, care le propunea nu bădărănie, pumni în bot, gafe şi hăhăituri, ci un model de om cu care să te simţi mândru ca român – cum le place lor să spună. Nu un om anturat de alde Udrea&comp., Boc obedient şi Berceanu miştocar (apropo, Berceanu parcă e oltean, nu…? şi Videanu, nu…?). Uite că nu l-au votat. Nu l-au votat, deşi a propus ca prim-ministru nu un oarecare, ci un neamţ, ca fire şi comportări. Apropo, soţia mea a remarcat faptul că la dezbaterea televizată Băsescu – Geoană, doar Klaus Johannis nu râdea, se păstra într-o rezervă gravă faţă de tot ce se întâmpla. Sau pur şi simplu, trata totul cu seriozitate.
Apartenenţa la o regiune istorică nu este automat şi apanajul infailibilităţii. Ardelenii cei vestiţi nu au şi cei mai mulţi bani, îi au bucureştenii – ceea ce nu înseamnă deloc că ardelenii sunt mai proşti, ci ceilalţi joacă cu alte cărţi.
Pe de altă parte, să-mi fie cu iertare, când am văzut că lui Băsescu îi cântă maneaua Guţă şi alţii ca el, am preferat să îl clasific ca atare şi să nu mă regăsesc în el. Iar pe Geoană l-am votat pentru că susţinea proiectul Johannis, iar eu sunt un admirator al Sibiului. Şi al muzicii jazz…
Oricum, dacă Băsescu este tot ce au „românii” mai valoros în materie de politică, prefer să nu…

2 comentarii la „Comuniştii, ardelenii…

  • 9 decembrie 2009 la 12:23
    Permalink

    CIUDATENII.Uitindu-ma la felul in care s-a votat pe judete nu pot sa nu remarc voturile pro-Base ale judetelor de frontiera zona W si N,de asemenea judete implicate in ultimul mare scandal al utilajelor grele furate si trecute frontierele din Spania,Italia chiar Anglia,pina la noiSi asta sub privirile vigilente ale vamesilor.Judete unde te poti astepta ca si babele sa te impuste cu „Beretta”scoasa de sub poale.Judete unde familii isi vind casele pe nimic sub amenintarea „triburilor”locale,judete care äjuta”bieti” indieni,chinezi,arabi sa ia contact cu lumea occidentala.Retele si retete felurite.Aud ca un fost sef al vamesilor pe zona vestica avind supranume de dulau periculos,dovedeste puteri discretionare in numiri „apolitice”(!) pe la Parchete,Directia Generala a Vamilor,institutii descentralizate si deconcentrate(aiurea),Transgaz,s.a.,s.a.Apolitice „portocalii” sa fim intelesi.Oare Dan Nica nu si-o fi bagat mustata in „musuroiu'” acesta,si de-aici I s-a tras si NI s-a tras tot circul a carui cortina nu se mai lasa ?

  • 9 decembrie 2009 la 20:22
    Permalink

    Vorbim de ardeleni… dar, istoric vorbind, cati din cei ce locuiesc in ARdeal, mai sunt ardeleni? De exemplu Deva, in anii ’50 avea vreo 14000 locuitori, iar Hunedoara vreo 5000. Acum? Fiecare are peste 70.000 locuitori si sa nu vorboimde Valea Jiului. Diferenta a venit incepand cu acei ani din Moldova si din Sud…. E drept ca dupa „invazia” din acei ani, ei s-au stabilit aici, au facut copii, dar asta nu inseamna ca au primit si educatia, mentalitatea originara…. ASa ca sa judecam mai atent ce inseamna „ardelean” astazi…. ma tem ca nu prea mult !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.