COMUNICAT DE PRESĂ. UN PAS IMPORTANT PENTRU SPORTUL ROMÂNESC

Astăzi, în Parlament, am adoptat Proiectul de Lege pentru transparentizarea activi­tății federațiilor sportive din România, pe care l-am depus în prima parte a anului în calitate de inițiator principal. Votul a fost covârșitor, cu 258 de voturi favorabile și o singură abținere.

Riscă amenzi
De acum încolo, modul în care federațiile își vor gestiona finanțările primite de la Ministerul Sportului, peste 130 milioane de lei anual, o să fie public, promovând astfel eficiența și buna administrare. Concret, federațiile care primesc bani de la stat vor avea următoarele obligații:
• să dețină o pagină proprie de internet;
• să permită vizualizarea, pe pagina proprie de internet, a statutului federației, precum și a altor acte constitutive, dacă este cazul;
• să publice pe pagina proprie de internet bugetul federației, programele și strategiile proprii, structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducerea fe­derației, regulamentele, lista cluburilor spor­­tive afiliate, numărul sportivilor legi­ti­mați pe categorii de vârstă, numărul antrenorilor și instructorilor pe ramură sportivă.
Dacă nu se respectă prevederile res­pective, federațiile riscă riscă amenzi de la 3.000 lei la 10.000 lei și/sau pierderea eligi­bilității pentru finanțare din fondurile Minis­terului Sportului. Când am inițiat proiectul respectiv, la începutul anului 2021, am ana­lizat toate elementele din spațiul public și am constatat că lipseau informații vitale. Spre exemplu, doar 3 federații din 63 și-au pu­blicat bugetul, iar doar 6 și-au asumat pu­blic o strategie pentru sportul pe care îl coor­donează la nivel național. Acest lucru se va schimba.
Din păcate, suntem în situația în care din în ce mai puțini români practică activități spor­tive recreaționale sau de performanță, una dintre urmările negative ale acestui feno­men fiind reducerea sănătății generale a populației. Totodată, există o resemnare la nivel național cu privire la decăderea sportu­lui românesc de înaltă performanță, atunci când se discută despre marile realizări sportive din trecut.
Este clar că era nevoie de o schimbare, iar adoptarea acestui Proiect de Lege poate reprezenta un moment de cotitură pentru spor­tul românesc. Le mulțumesc pe aceas­tă cale colegilor parlamentari care au suținut inițiativa noastră.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara
Președintele Comisiei pentru învățământ

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.