ActualitatePolitica si administratie

COMUNICAT DE PRESĂ. SALARIUL MINIM BRUT SE MAJOREAZĂ DIN IANUARIE 2023

Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas ne­cesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Euro­peană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022. Este un pas important pentru România întrucât, din punctul meu de vedere, atitudinea clasei politice din țara noastră în privința ma­jo­rării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene.
Salut această decizie și îmi exprim în­crederea că alinierea României la modelul european privind salariul minim este una dintre cele mai eficiente căi de a determina tinerii să renunțe la gândul de a-și părăsi țara pentru locurile de muncă din străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. În plus, intr­o­du­cerea acestui mecanism european poate oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România.
Raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România, indiferent de ideologii.
Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna sep­tem­brie 2022, și va crea premisele ca, începând cu anul 2024 să se atingă nivelul de 50% re­comandat de Directiva europeană. În pre­zent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.

Laurențiu Nistor,
Președintele Organizației Județene
PSD Hunedoara