ActualitatePolitica si administratie

Comunicat de presă. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și STS dezvoltă un proiect de modernizare a numărului unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) sunt parteneri într-un proiect finanțat din fon­duri europene pentru dezvoltarea liniei unice naționale destinate copiilor – 119.
Proiectul „Sistem Next Generation 119” va presupune dezvoltarea și modernizarea ins­trumentelor digitale de alertare, identificare și intervenție pentru copii, asociate numărului unic național 119, număr destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.
Proiectul se implementează în perioada septembrie 2024 – februarie 2027 și este co­fi­nanțat de Uniunea Europeană, prin Pro­gra­mul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Inst­ru­mente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri.
NATALIA ELENA INTOTERO, MINISTRUL FAMILIEI, TINERETULUI ȘI EGALITĂȚII DE ȘANSE:
„Vorbim despre un proiect de importanță na­țională, implementat de ANPDCA în cola­borare cu STS, menit să îmbunătățească pro­tec­ția și sprijinul oferite copiilor din România. Obiectivul principal îl reprezintă facilitarea accesului pentru toți copiii care au nevoie de sprijin și ajutor atât la linia de suport pentru copii 119, cât și la platforma care se va dez­volta în paralel. Concret, vor fi create și mo­dernizate soluții digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă for­mă de violență asupra copilului. Prin in­ter­mediul numărului unic național 119, care este deja o resursă importantă în protecția copiilor, vom facilita intervenția promptă și coor­do­nată a autorităților responsabile, vom reuși să-i consiliem, să-i îndrumăm și să-i sprijinim rapid pe toți copiii și tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o in­formație sau chiar ajutor.
Felicit specialiștii ANPDCA și STS pentru efortul și implicarea în găsirea de soluții de dezvoltare a acestui proiect esențial pentru sprijinirea copiilor care au nevoie de noi.”
GENERAL ING. IONEL-SORIN BĂLAN, DIRECTORUL SERVICIULUI DE TELECO­MUNICAȚII SPECIALE:
„Serviciul de Telecomunicații Speciale par­ticipă în calitate de partener în acest proiect complex atât cu soluții digitale și tehnologii avansate, cât și cu cei mai buni specialiști. De aceea, punem resursele tehnice și umane, precum și expertiza noastră IT&C și de ad­mi­nistrare a Serviciului de urgență 112 la dis­po­ziția partenerului nostru, Autoritatea Națio­nală pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a sprijini cea mai însemnată valoare a unei națiuni: copiii.
Sistemul Next Generation 119 va fi dez­vol­tat utilizând soluții IT&C si­gure și de generație nouă, iar în același timp inginerii și specialiștii STS vor im­plementa funcționalități mo­derne care să permită gestionarea eficientă a ca­zu­rilor, analiza acestora în scopul îmbunătățirii calității apelurilor, a­sistarea opera­to­ri­lor de către teh­no­logii avansate, struc­turarea coe­rentă a datelor, îm­bu­nă­tă­țirea fluxurilor și acor­darea rapidă a sprijinului de care au ne­voie copiii.
Modernizarea infrastructurii hardware și software a numărului național 119 se va baza pe bunele practici pe care le-am dobândit din experiența noastră în administrarea servi­ciu­lui dedicat urgențelor. Acest proiect repre­zintă încă un pas spre calea transformării digitale înspre care se îndreaptă statul român, dar care are, însă, beneficii directe către o categorie extrem de vulnerabilă – copiii. Am încredere că parteneriatul de succes dintre ANPDCA și STS își va îndeplini obiectivul de a consolida climatul de siguranță al copiilor.”
În cei doi ani și jumătate de implementare, proiectul urmărește extinderea facilităților oferite de serviciul 119 prin dez­voltarea unor noi aplicații și platforme necesare asigurării asistenței pentru copiii care sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării și ori­cărei alte forme de violență, asigurarea unor aplicații și pro­grame suport pentru specialiștii implicați în gestionarea numărului unic 119, precum și asigurarea unor sesiuni de formare a anga­jaților din instituțiile din do­me­niul protecției copilului.
Valoarea totală a con­trac­tului de finanțare este de 66.874.370,41 lei.

Biroul de presă al ANPDCA
Biroul de presă al STS

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura