Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor. Românii nu vor mai plăti credite mai mari decât europenii

11 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Românii plătesc credite mai mari decât restul europenilor, care au şi venituri mai generoase. Tocmai de aceea, situaţia a ajuns şi în atenţia Coaliţiei de Guvernare, în special modul în care ROBOR creştea necontrolat. Practic, nivelul de creditare şi dobânzile plătite către bănci au devenit o povară pentru foarte mulţi români. În acest sens, PSD a susţinut mereu că Banca Naţională trebuie să lucreze alături de Guvern şi Parlament pentru binele acestei ţări. Aceasta a fost declaraţia de la care am pornit, iar în scurt timp au urmat şi deciziile concrete.

Astfel, la începutul lunii februarie 2019, Biroul Permanent al Senatului a aprobat desfăşurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei în legătură cu un raport cu privire la manipularea ROBOR. Miercuri, 10 aprilie, liderul grupului ALDE din Senat, Daniel Zamfir, a anunţat concluziile comisiei. Acestea sunt surprinzătoare – indicele folosit la calcularea ratelor a fost trucat şi în prezent peste un milion de familii de români plătesc la bănci rate mai mari decât ar trebui.
În urma concluziilor, comisia a trimis propunerile necesare către Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională, care ar trebui să aleagă între două lucruri. Fie să decupleze indicele ROBOR de la ratele românilor, fie să introducă o nouă metodă de calcul bazată pe realitatea pieţei, adică pe tranzacţii şi nu pe cotaţii, aşa cum era vechiul indice. Mai mult, a fost depus un amendament la comisia economică, acolo unde se va discuta, săptămâna viitoare, OUG 114, amendament prin care noul indice să se aplice şi creditelor în derulare, pentru că, altfel, ar fi o discriminare.
De altfel, Ministerul Finanţelor a modificat OUG 114 şi a schimbat modul de calcul al ROBOR, ceea ce este un lucru salutar, însă s-a făcut dreptate doar pe jumătate, în sensul că noul indice se va aplica doar creditelor viitoare. Şi în acest sens, se caută soluţii şi pentru cei care au deja credite contractate.
În luna decembrie, Guvernul a adoptat Ordonanţa pe lăcomie, respectiv OUG 114. Aceasta prevede, între altele, că taxa pe cifra de afaceri a băncilor va fi calculată dacă ROBOR depăşeşte 2%. Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%, este o măsură de care românii aveau nevoie. Scăderea ROBOR este favorabilă pentru românii care au credite, iar băncile nu vor mai putea creşte dobânzile după cum vor. Măsurile guvernului de sancţionare a lăcomiei bancare încep să dea roade.
Ne place sau nu, PSD este singurul partid care a luat măsuri pentru oameni, măsuri pentru care a dus o luptă strânsă până şi cu sistemul bancar. Da, băncile pot face profit în România, nu aceasta este problema, problema este ca acest profit să nu îngenuncheze oamenii.
Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Anunţ Finanţe 2

S-au virat banii pentru bursele elevilor

Aproape 380.000 de lei de la bugetul local vor intra, luni, 15 aprilie 2019, în contul celor nouă unităţi de...

Jocurile de nataţie Special Olympics Hunedoara 2019

Asociaţia Umanitară „Ioana“ şi Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, în parteneriat cu Primăria Hunedoara, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret...

Închide