Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor. Cum i-au minţit liberalii pe profesori şi pe pensionari

Vă amintiţi cum Guvernul Orban şi-a asumat Bugetul anului 2020, ignorând Parlamentul?
Explicaţiile ce urmează sunt pentru a înţelege exact cum liberalii şi-au bătut joc de profesori şi de pensionari, chiar dacă există legi care spun că cele două categorii trebuie să beneficieze de măriri de salarii, respectiv pensii.
Iniţial PSD a prevăzut în OUG 114 ca profesorii să beneficieze de o majorare anticipată a sala­riilor, ast­fel încât la 1 septembrie 2020 aceştia să ajungă la nivelul de salarizare stabilit pentru anul 2022.
Adevărul este că, deşi prevederea exista în legislaţia în vigoare, Guvernul i-a minţit de la în­ceput pe profesori şi nu a prevăzut banii în bugetul pe care şi-a angajat răspunderea.
Astfel, în bugetul propus iniţial de Guvern, cheltuielile de personal din învăţământ erau suplimentate doar cu 1,3 miliarde lei, cu totul insuficient faţă de prevederile în vigoare. Doar pen­tru majorarea obişnuită, de la 1 ianuarie, de 25% din diferenţa până în 2022, era necesar ca bugetul să fie suplimentat cu 4,2 miliarde lei (cum fusese suplimentat şi în 2019 de PSD).
Pentru majorarea de la 1 septembrie ar fi fost nevoie de încă 8,4 miliarde lei (respectiv 4,2 pentru majorarea din 2021 şi încă 4,2 miliarde pentru majorarea din 2022).
Aşadar, bugetul cheltuielilor de personal ar fi trebuit să conţină o suplimentare de 12,6 miliarde lei (4,2 x3) şi nu doar de 1,3 miliarde cum alocase Orban. Lipseau deci de la bun început 11,3 miliar­de lei, ceea ce arată că atât ministrul Anisie, cât şi ministrul Cîţu au minţit când spuneau că au banii în buget şi că nu se vor atinge de majorările profesorilor.
În ceea ce-i priveşte pe pensionari, PNL încearcă cu disperare să-şi acopere incompetenţa şi ne­putinţa de a-şi respecta angajamentele privind ma­jorarea cu 40% a punctului de pensie, prin min­ciuni şi dezinformări grosolane.
Preşedintele Iohannis a promulgat legea res­pec­tivă – legea pensiilor – iar PNL, prin vocea minis­tru­lui Cîţu declara oportunist în ianuarie că ”avem banii pentru majorarea pensiilor prinşi în buget”.
Acum, după ce PNL a adus dezastru în economia ţării, după mai puţin de un an de guvernare, şi ve­ni­turile bugetare s-au prăbuşit, Cîţu şi Guvernul Orban vor să scape basma curată, pe seama pen­sionarilor cărora le refuză un drept legal, cert.
E o sinistră bătaie de joc la adresa celor 5,2 milioane de pensionari din România!
Bani sunt! Guvernul PNL nu are decât să nu mai facă risipa gigantică de până acum. Să nu mai fure! Să nu mai servească clientela politică la pre­ţuri umflate de zeci de ori! Să renunţe la cadourile fiscale de miliarde făcute băncilor, corporaţiilor din energie şi telecom! Să înceteze practica jafului din bugetele publice prin plata anticipată a unor ”obli­gaţii” pentru prietenii politici! Să nu mai submi­neze sursele legitime de venituri ale bugetului de stat! Să combată real evaziunea fiscală, nu s-o în­curajeze, şi să facă demersuri ferme pentru în­ca­sarea ratelor de zeci de miliarde de lei!
PSD este mai decis decât oricând să apere drep­turile oamenilor: să impună creşterea cu 40% a punctului de pensie, aşa cum e în lege; să dubleze alocaţiile, aşa cum prevede legea; să susţină ma­jorarea salariilor personalului din educaţie!

Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele PSD Hunedoara

Comandat de PSD – Organizaţia Judeţeană Hunedoara
CMF – 21200019
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

One thought on “Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor. Cum i-au minţit liberalii pe profesori şi pe pensionari

  • 10 septembrie 2020 la 3:40
    Legătură permanentă

    nu vreti sa mai aburiti un pic lumea cum impozitati sau desfiintati voi pensiile speciale?
    sau cum vreti sa dati 40% la amarati dar ce sa vezi ca altii nu vor!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.