Comunicat de presă al deputatului PNL Lucian Heiuş. “Prin noul Cod Administrativ se repolitizează funcţia publică”

14 iunie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Prin proiectul de Cod administrativ, aflat în dezbaterea Parlamentului, PSD demonstrează încă o dată că nu urmăreşte decât să îşi menţină în continuare controlul în administraţie.
Se repolitizează funcţia publică şi se consolidează centralizarea administraţiei publice!

PSD-ALDE subordonează practic administraţia publică şi o transformă într-un instrument pentru îndestularea clientelei de partid, fapt ce va avea repercusiuni grave asupra funcţionării statului.
Administraţia publică se va îndepărta şi mai mult de interesele reale ale cetăţenilor şi va deveni incapabilă să ofere servicii publice eficiente şi de o calitate ridicată.
1. Se realizează politizarea administraţiei pe toate palierele, iar administraţia se întoarce practic la perioada de dinainte de 1989 când politicul controla absolut tot.
Modul actual de organizare a administraţiei locale avantajează structurile locale ale PSD, de aceea prin Codul administrativ nu se aduc modificări importante în plan administrativ, ci doar se înglobează într-un singur act normativ prevederi care până acum erau reglementate prin mai multe legi.
Se revine la politizarea funcţiiilor de prefect şi subprefect prin scoaterea acestor funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici şi transformarea lor în funcţii de demnitate publică. De asemenea este desfiinţat corpul inspectorilor guvernamentali, funcţii apolitice, din care erau selectaţi prefecţii şi subprefecţii. Prin astfel de măsuri creşte riscul de politizare şi deprofesionalizare a funcţiei publice.
Totodată, directorii din deconcentrate devin demnitari ai statului român, cu rang de subsecretar de stat. Este vorba de aproximativ 2.000 de funcţii, România riscând să devină ţara cu cei mai mulţi demnitari, fapt ce va determina o creştere a cheltuielilor publice şi care va afecta performanţa administrativă.
PSD-ALDE pun, în acest fel, o presiune uriaşă asupra bugetelor locale, pe care le-au văduvit deja prin măsurile fiscale neinspirate de importante sume de bani.
Foarte grav este şi faptul că dispare noţiunea de concurs pentru ocuparea unei funcţii publice şi creşte riscul de politizare şi deprofesionalizare a sistemului administrativ.
Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, o instituţie deosebit de importantă prin rolul său de garant al profesionalizării şi neutralităţii politice a corpului administrativ, a fost transformată într-o instituţie pur decorativă, fiind lăsată practic fără atribuţii.
Astfel, ANFP îşi pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcţionarilor publici, dar şi rolul său de filtru faţă de modificările abuzive ale organigramelor instituţiilor, dând mână liberă factorului politic de a opera modificări după bunul plac.
ANFP este vitală pentru buna funcţionare administrativă a ţării, iar România s-a angajat în faţa partenerilor europeni că va păstra atribuţiile sale în schimbul atragerii de fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Dacă acest Cod va fi adoptat în forma propusă de PSD-ALDE, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.
Se legiferează practic epurările politice, totul pentru a favoriza clientela de partid. Creşte, astfel, puterea factorilor de decizie politici care vor decide discreţionar cum se vor face angajările după propriile interese.
2. În loc de descentralizare, Codul administrativ creează premisele unei centralizări excesive în administraţie.
Deşi în mandatul de ministru al Dezvoltării, liderul PSD Liviu Dragnea ne anunţa că regionalizarea ”nu reprezintă o obligaţie sau un moft, ci o necesitate pregnantă pentru România”, acum, când deţine butoanele acestei guvernări, nu ne mai spune nimic despre acest obiectiv esenţial.
Regionalizarea poate fi făcută şi fără modificarea Constituţiei, iar invocarea unui astfel de argument nu reprezintă altceva decât un NU pentru regionalizare.
Este evident că PSD şi Dragnea nu doresc cu adevărat realizarea unei descentralizări în administraţia locală. Măsurile de descentralizare lipsesc cu desăvârşire, ba dimpotrivă, PSD-ALDE anulează şi paşii care au fost făcuţi în acest sens, fapt ce va crea un haos instituţional greu de înlăturat.
3. Actualul Cod administrativ nu preia niciuna din măsurile promise prin Programul de Guvernare în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă.
Reforma administrativă mult promisă în campania electorală nu reprezintă decât praf în ochii românilor! Până acum, Guvernul PSDragnea nu a venit cu niciun proiect coerent pe această temă.
România are nevoie mai mult ca oricând de o nouă viziune şi de măsuri concrete pentru a realiza reforma administraţiei publice centrale şi locale, astfel încât să aducem decizia mai aproape de cetăţean şi pentru a-i oferi servicii eficiente, de o calitate ridicată.
Sub conducerea PSD, administraţia s-a îndepărtat de la îndeplinirea rolului său, acela de a servi interesele cetăţeanului, fiind o administraţie greoaie şi risipitoare, profund politizată, care funcţionează ineficient în lipsa unei reforme reale.
Deputat Lucian Heiuş, preşedintele PNL Hunedoara

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Heiuş – ministru al Economiei, într-un viitor Guvern al PNL?

Preşedintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuş, a anunţat în conferinţa de presă din 14 iunie că liberalii pregătesc o moţiune...

Camelia Bedea, noul director al ADEH

Camelia Bedea (foto) va fi noul director al Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara (ADEH), aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ)...

Comunicat de presă. Programe de interes naţional pentru persoanele vârstnice

Guvernul PSD-ALDE îşi continuă misiunea asumată de a asigura un parcurs constant către îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, care...

Închide