Comunicat de presă al deputatului Laurenţiu Nistor. PSD consolidează proprietatea naţională asupra terenurilor agricole

18 iunie 2020 | 5 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Partidul Social Democrat a mai rezolvat o problemă, deşi România e în continuare în plină criză, venind din nou în sprijinul românilor, susţinând şi determinând adoptarea finală, în Camera Deputaţilor, a unui proiect care actualizează Legea privind tranzacţiile cu terenurile agricole (Legea 17/2014). Transmiţând că nu susţine această Lege, PNL a mai arătat încă o dată cât de puţin îi pasă de români şi de tot ce este românesc. Totuşi, PSD a reuşit, chiar şi fără susţinerea PNL, să ţină cont de interesul naţional şi să vină cu o nouă formulă a Legii.

Prin aceasta, se consolidează proprietatea naţională asupra terenurilor agricole. Astfel, se clarifică şi se stabileşte ordinea de preemţiune şi se consacră dreptul firesc al coproprietarilor, rudelor de gradul întâi, soţilor, de a fi primii care să poată cumpăra terenurile agricole extravilane disponibile la vânzare.
Dacă titularii dreptului de preemţiune refuză, au prioritate la cumpărare persoanele fizice care: au domiciliul/reşedinţa pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare; desfăşoară activităţi agricole pe teritoriul naţional de cel puţin 5 ani, anterior datei ofertei de vânzare; este înregistrată de autorităţile fiscale române cu minimum 5 ani anteriori înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan; au studii în domeniul agricol.
Este important de ştiut că aceste modificări ale Legii, prin care se consolidează proprietăţile naţionale asupra terenurilor agricole şi prin care se stabileşte ordinea de întâietate a achiziţiilor, este în deplin acord cu directivele europene. Nu diferă, în esenţă, de reglementările similare privind tranzacţiile agricole din ţările din vestul Europei.
Achiziţiile de teren agricol de către entităţi străine sunt permise şi posibile doar după ce se epuizează ordinea de preemţiune precizată în Lege. Se înfiinţează un Registru Unic Special al Tranzacţiilor.
Prin consolidarea proprietăţii naţionale asupra terenurilor agricole sunt încurajaţi şi susţinuţi tinerii fermieri, mai ales cei care vor să iniţieze şi să dezvolte o exploataţie agricolă şi se asigură dezvoltarea durabilă a agriculturii româneşti.
Aşadar, ştim că în această perioadă critică pentru agricultură şi fermieri, PNL nu a venit cu nimic în sprijinul lor, că măsurile economice sunt inexistente, că refuză să respecte legile de mărire a pensiilor şi alocaţiilor, iată că acum ştim şi că PNL nu susţine această Lege, deşi avantajele ei sunt clare pentru toată lumea.
Concluziile nu sunt greu de tras şi, într-o zi, PNL, cu siguranţă, va fi nevoit să dea socoteală, nu în faţa partidelor, ci în faţa românilor!
Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Hunedoara

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ion spune:

  ce va mai bateti joc de pensionari!
  oare puteti dormi linistiti?oare aveti constiinta?

 2. cetatean spune:

  eu va rog sa adaugati la pensiile speciale,pardon,de serviciu si pensii de tupeu.

 3. vio spune:

  desfiintati parlamwntul.
  oricum decizia e la cativa care sunt in curtea constitutionala.
  curtea rusinii care l a salvat pe basescu!
  va amintiti?

 4. Bolesc spune:

  Demiteti-l pe Arion de la apa prod. Lumea s-a saturat de hotiile lui

 5. Gandalf spune:

  Arioane,ati ajuns să căutați oameni pe …olx ?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Vremea rea pune la grea încercare Apa Serv Valea Jiului

Investiţiile realizate în baza proiectului european derulat de Apa Serv Valea Jiului şi-au dovedit eficienţa. N-au fost zone inundate din...

Bulina neagră, 19.06.2020

Dănuţ Suraj R., adolescent de 17 ani, din Petroşani Pentru că a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de...

Bulina albă, 19.06.2020

Irinel Faur, directorul Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva Pentru că a îmbunătăţit şi înfrumuseţat peisagistica municipiului Deva...

Închide