Politica si administratie

COMUNICAT

Uniunea Culturală a Rutenilor din România constată cu surprindere că delegația Rusiei la Consiliul Drep­turilor Omului din cadrul ONU face afirmații inexacte și defăimătoare despre țara noastră, despre rutenii din România.
Nu este cazul ca terțe entități să se exprime în numele nostru. Politica României față de minorități în general, deci și față de ruteni se circumscrie standardelor internaționale cele mai avansate. Avem reprezentare par­la­mentară, primim subvenții bugetare consistente, activăm în Congresul Mon­dial al Rutenilor, colaborăm ne­mijlocit cu rutenii de pretutindeni.
Noi rutenii din România suntem solidari cu Ucraina condamnând atacul nedemn al Rusiei, raptul teritorial exer­citat de această țară.Este și punctul de vedere al Congresului Mondial al Rutenilor.
Noi rutenii din România suntem îm­potriva așa ziselor cereri de separare de Ucraina a teritoriului locuit și de ru­teni în această țară. Trebuie res­pec­tate prevederile Uniunii Europene pentru minorități astfel încât și rutenii din Ucraina să se bucure de aceleași drepturi ca rutenii din Cehia, Croația, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, țări membre UE.
Noi rutenii avem o identitate dis­tinctă în lumea slavă, printre popoarele europene. Afirmăm cu hotărâre că în România, țara noastră, nu există xe­no­fobie, rasism, naționalism. Dimpotrivă conviețuirea între oameni de diverse etnii și religii constituie un exemplu de bune practici.
Reafirmăm deviza lansată de Aleksander Dukhnovici, eroul rutenilor de pretutindeni: Ja bîl, jesm i budu ruse­nom!/Am fost, sunt și voi fi rutean!
Tak Boje me pomoje!/Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Gheorghe Firczak

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura