Politica si administratie

Acțiuni pentru combaterea consumului de alcool, tutun și droguri

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse împreună cu Casele de Cultură ale Studenților a organizat, ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Edu­ca­ției, campanii pentru prevenirea și com­baterea consumului de alcool, tutun, droguri și de alte substanțe nocive, în rândul tinerilor și studenților.
La Brașov, ziua a început cu o Cam­panie de donare de sânge ce s-a des­fășurat între orele 07.30 – 13.30 în Com­plexul Studențesc Memo. Cam­pa­nia este organizată cu sprijinul Minis­terului Apărării Naționale, Crucea Roșie Brașov, Academia Forțelor Aeriene, CCS Brașov, Universitatea Transilvania Brașov, iar la orele 19.00 s-a difuzat un film cu tematica antidrog.
De asemenea, la Ploiești a avut loc spectacolul de teatru cu temă antidrog „Colivia cu iluzii”, de Cornel Udrea, pre­zentată de actorii Teatrului Studenţesc MOFT ai Casei de Cultură a Studenţilor Ploieşti. Spectacolul a fost urmat de o dez­batere pe tema consumului de dro­guri. Invitatul special al evenimentului a fost Connect-R.
CCS Tei și CCS București au desfă­șurat acțiuni comune sub numele de ”Ai o viață de ce să o trăiești în ceață” și acțiunea ”Stop Abuse”. Aceste activități au constat în organizarea unei con­fe­rințe privind cauzele și efecte con­su­mului de droguri, evenimente pentru dezvoltarea spiritului de echipă prin implicarea în activități sportive și re­creative de grup, precum și realizarea unui spectacol artistic cu participarea unor muzicieni ce sunt sau pot fi modele pentru studenți și tineri.
De asemenea, Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca a organizat campania de informare în liceele clu­je­ne cu mesajul ”NU DEPENDENȚEI”. Cam­pa­nia mai conține realizarea unui do­cu­mentar de către studenții de la jur­na­lism având ca tema ”Consumul de droguri și programele de reabilitare”, realizarea unei piese de teatru cu tineri care au urmat un proces de reabilitare după consumul de droguri; realizarea unei emisiuni radio, iar seara se va încheia cu un concert în Campusul Studențesc.
La Craiova, tinerii au fost invitați să participe la o masă rotundă cu parti­ci­parea tuturor stakeholderilor locați ce derulează activități pentru tineri, în vederea constituirii grupului de acțiune „Atitudine pentru viață”. În plus, 300 de elevi și studenți au realizat un flashmob, iar pasionații de foto-video au fost invitați la competiția Lentilele Anti-Drog.
CCS Galați a organizat o prezentare in­teractivă privind prevenirea și com­baterea consumului de substanțe no­cive, susținută de reprezentanții Agen­ției Naționale Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Anti­drog Galați. De asemenea, s-au orga­nizat jocuri de concentrare, exerciții de dezvoltare personală, dar au fost pre­zentate și practici de prim ajutor pentru persoanele care au consumat subs­tanțe nocive.
Sub deviza “Supradoza de artă” CCS Iași a organizat un eveniment în cadrul căruia au fost difuzate film pe teme antidrog, dar a avut loc și un spectacol realizat de cluburile CCS Iași.
“Informează-te! Implică-te” este motto-ul acțiunilor CCS Petroșani, care a organizat un seminar interactiv despre efectele consumului de alcool, tutun, droguri și alte substanțe nocive și va distribui fluturași cu informații esențiale din acest domeniu.
CCS Pitești a invitat tinerii să participe la concursuri sportive la Liceul Sportiv Viitorul, dar a organizat și o caravană stradală și o patrulă eco pe biciclete pentru a distribui flyere cu informații despre pericolul consumului de droguri.
O piesă de teatru organizată de Teatrul “DA” Reșița, ateliere și testi­mo­niale despre efectele nocive ale dro­gurilor și alcoolului, un târg interactiv cu standuri de informare organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare și Con­si­li­e­re Antidrog Caraș-Severin, work­shop-uri și o sesiune Q&A cu specialiști, sunt acțiunile cu care CCS Reșița i-a așteptat pe toți cei interesați.
CCS Sibiu a organizat concursuri de reels-uri pe teme anti-drog, dar și un seminar cu tematică antidrog. În plus, sibienii au fost invitați și la un flashmob și un spectacol de dans contemporan.
În capitala Banatului, CCS Timișoara a pregătit ateliere creative, spectacolul de teatru „Sigur nu Godot” – urmat de dis­cuții pe tema consumului de substanțe interzise, dar și seminarii susținute de către specialiști ai Centrului de Pre­ve­nire Antidrog Timiș în cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afa­ce­rilor și Universitatea de Științe ale Vieții Regele Mihai I.
Acțiuni similare au avut loc și în Alba Iulia și Târgu Mureș.
Implicarea Caselor de Cultură ale Stu­denților în lupta împotriva consumului de droguri ne-a ajutat să ajungem la publicul țintă din toate orașele uni­ver­sitare ale țării. Le mulțumim tuturor tinerilor care au participat la realizarea acestor evenimente.

Natalia Elena Intotero,
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura