Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat o parte din certificatele de emisii CO2

30 aprilie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

02-termocentrala2Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a reuşit să cumpere o parte din certificatele de emisii cu efect de seră, necesare pentru a putea funcţiona fără penalităţi de mediu, în condiţiile în care nu a beneficiat încă de ajutorul de stat în valoare de 37,7 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană.

Decizia de a limita numărul certificatelor de emisii CO2 achiziţionate a avut în vedere asigurarea resurselor financiare necesare pentru desfăşurarea activităţii curente a companiei, dar şi achitarea drepturilor salariale pentru angajaţi.
“Neîncasarea ajutorului de salvare, în forma în care a fost acesta aprobat la 21 aprilie 2015 de către Comisia Europeană, a redus şansele Complexului Energetic Hunedoara de a achiziţiona, în integralitate, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care îi reveneau potrivit prevederilor HG 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului”, se arată într-un comunicat al CEH. În document se arată că societatea nu a reuşit să obţină alte surse de finanţare cu ajutorul cărora să cumpere toate certificatele de emisii CO2, din cauza indicatorilor economici şi financiari neperformanţi ai CEH.
Cu toate acestea, conducerea societăţii a achiziţionat miercuri o parte din certificate, pe care, împreună cu cele existente în conturile celor două termocentrale, le-a transferat în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, se menţionează în comunicat. Potrivit companiei, Complexul Energetic Hunedoara va fi penalizat pentru nerespectarea obligaţiei de a restitui, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, totalul certificatelor datorate. Sancţiunea nu exonerează societatea de la obligaţia restituirii certificatelor aferente anului 2014.
Cumpărarea certificatelor de emisie CO2 trebuia făcută până pe 30 aprilie, după această dată CEH riscând sancţiuni din partea UE în valoare de 123,8 milioane euro pentru nerespectarea legislaţiei de mediu. Liderul Sindicatului “Muntele”, Petre Nica, aprecia în această săptămână, că penalităţile ar putea aduce CEH în situaţia de a intra în procedură de insolvenţă. (AGERPRES)

 

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Judecătorii au amânat din nou pronunțarea în dosarul lui Alic

Astăzi, magistrații Tribunalului București au mai amânat pentru o săptămână pronunțarea sentinței în dosarul în care fostul prefect al județului...

Hoț de mașini, prins de polițiști

Polițiștii din Petroșani au prins un hoț de automobile în urma unei razii organizate în cartierele Aeroport, Sașa și Colonie din...

Episod final în scandalul provocat de îngrijitoarea din Lupeni în Italia: Vasilica Bârjovanu a fost concediată

Vasilica Bârjovanu (foto), femeia care s-a filmat în timp ce umilea o bătrână, în Italia, a fost concediată. Hunedoreanca susţine...

Închide