Comisia de la Veneția critică alegerile comasate din România: Utilizarea excesivă a ordonanțelor de urgență – un risc pentru DEMOCRAȚIE
Comisia de la Veneția a publicat ieri un raport critic la adresa României, referitor la comasarea alegerilor locale și europarlamentare din 2024 prin Ordonanța de Urgență 21/2024.
Cu mai puțin de un an înainte de alegeri
Raportul, adoptat în cadrul celei de-a 142-a Sesiuni Plenare din 14-15 martie, subliniază că utilizarea frecventă a ordonanțelor de urgență subminează calitatea legislativă, securitatea juridică și principiile democratice, inclusiv separația puterilor în stat. Comisia a evidențiat că modificarea componenței comisiilor electorale cu doar trei luni înainte de alegeri contravine principiului stabilității legislației electorale, care prevede că astfel de schimbări nu ar trebui să aibă loc cu mai puțin de un an înainte de scrutin. De asemenea, s-a menționat că adoptarea OUG 21/2024 nu a fost rezultatul unui consens și nici nu a beneficiat de o consultare publică adecvată. Comisia cere, în consecință, guvernului României să nu mai recurgă în viitor la asemenea practici, iar modificările să fie făcut doar prin legi și cu mult timp înaintea alegerilor, scrie Gândul.
Standarde internaționale
OUG 21/2024 a prevăzut comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European. Alegerile locale, care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie 2024, au fost astfel devansate cu mai mult de trei luni, în timp ce noile autorități locale alese și-au început mandatul în octombrie, conform calendarului inițial. Componența administrației electorale, care este reglementată diferit în Legea 33/2007 privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European și în Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale, a fost modificată pentru a fi uniformă pentru ambele tipuri de alegeri (Parlamentul European și locale). Durata de rezidență necesară pentru a vota la o nouă locație de reședință a fost, de asemenea, redusă pentru alegerile din 9 iunie 2024. Comisia de la Veneția a examinat conformitatea acestor modificări cu standardele internaționale.
Ordonanțe de urgență
„Comisia de la Veneția a criticat deja tendința României de a recurge frecvent la ordonanțe de urgență (OUG), descriind această practică drept una care subminează calitatea legislativă, siguranța juridică și principiile democratice. Comisia a subliniat că procedurile accelerate, care ocolesc dezbaterile parlamentare obișnuite și sunt adesea utilizate pentru adoptarea OUG-urilor, nu permit o deliberare adecvată și exclud consultarea opoziției, a experților și a societății civile. Comisia de la Veneția este «foarte critică față de adoptarea grăbită a actelor Parlamentului. […] Acest mod de legiferare ridică îndoieli cu privire la soliditatea rezultatelor reformei. Cu atât mai mult este adevărat acest lucru atunci când modificările legislative nu sunt adoptate printr-un act al Parlamentului, ci de către Guvern, prin ordonanțe de urgență, care capătă forță de lege fără nicio dezbatere în Parlament». Această practică a dus la adoptarea unor legi care necesită ulterior modificări”, arată Comisia în concluziile raportului.