Actualitate

Comisia de la Veneția critică alegerile comasate din România: Utilizarea excesivă a ordonanțelor de urgență – un risc pentru DEMOCRAȚIE

Comisia de la Veneția a publicat ieri un raport critic la adresa României, referitor la comasarea alegerilor locale și europar­la­mentare din 2024 prin Ordonanța de Ur­gență 21/2024.

Cu mai puțin de un an înainte de alegeri
Raportul, adoptat în cadrul celei de-a 142-a Sesiuni Plenare din 14-15 martie, subli­ni­a­ză că utilizarea frecventă a ordonanțelor de urgență subminează calitatea legislativă, se­curitatea juridică și principiile demo­cra­tice, inclusiv separația puterilor în stat. Co­misia a evidențiat că modificarea com­po­nenței comisiilor electorale cu doar trei luni înainte de alegeri contravine principiului sta­bilității legislației electorale, care pre­ve­de că astfel de schimbări nu ar trebui să aibă loc cu mai puțin de un an înainte de scrutin. De asemenea, s-a menționat că adoptarea OUG 21/2024 nu a fost rezultatul unui con­sens și nici nu a beneficiat de o consultare publică adecvată. Comisia cere, în con­se­cință, guvernului României să nu mai re­cur­gă în viitor la asemenea practici, iar modi­fi­cările să fie făcut doar prin legi și cu mult timp înaintea alegerilor, scrie Gândul.

Standarde internaționale
OUG 21/2024 a prevăzut comasarea ale­gerilor locale cu cele pentru Parlamentul Euro­pean. Alegerile locale, care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie 2024, au fost astfel devansate cu mai mult de trei luni, în timp ce noile autorități locale alese și-au în­ceput mandatul în octombrie, conform ca­lendarului inițial. Componența adminis­tra­ției electorale, care este reglementată di­fe­rit în Legea 33/2007 privind organizarea ale­gerilor pentru Parlamentul European și în Legea nr. 115/2015 privind alegerea au­to­rităților administrației publice locale, a fost modificată pentru a fi uniformă pentru ambele tipuri de alegeri (Parlamentul Euro­pean și locale). Durata de rezidență ne­ce­sară pentru a vota la o nouă locație de re­șe­dință a fost, de asemenea, redusă pentru alegerile din 9 iunie 2024. Comisia de la Veneția a examinat conformitatea acestor modificări cu standardele internaționale.

Ordonanțe de urgență
„Comisia de la Veneția a criticat deja ten­dința României de a recurge frecvent la or­donanțe de urgență (OUG), descriind a­ceas­tă practică drept una care subminează calitatea legislativă, siguranța juridică și prin­cipiile democratice. Comisia a subliniat că procedurile accelerate, care ocolesc dez­ba­terile parlamentare obișnuite și sunt ade­sea utilizate pentru adoptarea OUG-urilor, nu permit o deliberare adecvată și exclud consultarea opoziției, a experților și a so­cie­tății civile. Comisia de la Veneția este «foar­te critică față de adoptarea grăbită a actelor Parlamentului. […] Acest mod de legiferare ridică îndoieli cu privire la soliditatea re­zul­tatelor reformei. Cu atât mai mult este ade­vărat acest lucru atunci când modificările legislative nu sunt adoptate printr-un act al Parlamentului, ci de către Guvern, prin ordonanțe de urgență, care capătă forță de lege fără nicio dezbatere în Parlament». Această practică a dus la adoptarea unor legi care necesită ulterior modificări”, arată Comisia în concluziile raportului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura