Comunitate

Comisarul Moldovan îşi bate joc de deveni

04 Barabas Georgeta Mediu (7)

Nicolle Ebner

În cazul duhorii greu de suportat, şi care, timp de o săptămână, a făcut irespirabil aerul din Deva, directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaş (foto), îl contrazice pe şeful Gărzii de Mediu.

 Legi există, nu trebuie decât să le cunoşti…
„Din punctul meu de vedere, s-a încălcat art. 96, al. 15 din OUG 195/ 2005, şi s-a degradat mediul, prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel. PET-uri, hârtie, gunoi, cu atât mai mult găinaţ. Prin urmare, comisarii Gărzii de Mediu puteau să aplice sancţiuni pentru depozitarea necontrolată a celor 20 de remorci de îngrăşământ, care poate fi folosit doar în anotimpurile ploioase şi reci. Am primit, la agenţie, numeroase sesizări telefonice şi scrise de la cetăţeni revoltaţi de lipsa de implicare a organelor competente. Din păcate, APM nu poate face verificări la cele trei ferme desprinse din Avicola Mintia, acestea fiind autorizate de Agenţia Regională de Protecţia Mediului din Timişoara. Doar Garda de Mediu are competenţe de a aplica sancţiuni. Îmi pare rău pentru toţi locuitorii Devei care mi-au trimis sesizări, dar nu pot interveni în acest caz, pentru că aşa au fost împărţite competenţele”, afirmă Georgeta Barabaş. Şi, după cum se dovedeşte, împărţirea competenţelor este  greşită şi ineficientă. Unii constată, alţii dau amenzi-dacă dau, şi alea preferenţiale. Cât despre mult trâmbiţata descentralizare, au făcut-o la Bucureşti ca să o centralizeze la Timişoara.

…sau să vrei să le aplici
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan, a declarat că nu poate sancţiona pe nimeni pentru putoarea de găinaţ care a persistat în Deva timp de o săptămână, deoarece acest tip de miros neplăcut, greu de suportat, nu poate fi încadrat ca poluator al aerului. După cum se vede, directorul APM Hunedoara este de altă părere.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura