Coconea zboară în căutarea turistului dispărut în Retezat

Carmen Cosman

Zeci de oameni scotocesc Retezatul, cu pasul şi din aer, în căutarea turistului de 72 de ani din Braşov, rătăcit în munţi încă de vineri.

În premieră, salvatorii montani au apelat la o motoparapantă. În ajutorul echipelor de căutare, a sărit vicecampionul mondial la parapantism, Toma Coconea, care conduce motoparapanta şi încearcă de mai multă vreme să-i convingă pe colegii săi salvamontişti de importanţa acestui mijloc de supraveghere şi căutare. De data asta, a reuşit.

 

Văd bine crestele înalte
“Sunt salvamontist de câţiva ani, în Parâng. Şeful Salvamont Hunedoara s-a convins că paramotorul, aşa cum se numeşte aparatul acesta, este o modalitate extrem de practică de supraveghere şi control”, a  declarat Toma Coconea. Acesta a survolat două ore Masivul Retezat, dar de la o altitudine mai mare, din cauza turbulenţelor. În această dimineaţă, la ora 7, vicecampionul mondial se va urca din nou în paramotor şi speră ca, de această dată, să poată zbura mai aproape de jnepeniş. Căutările cu parapanta cu motor sunt extrem de utile, pentru că, în două ore, s-a putut acoperi o suprafaţă pentru care ar fi fost necesară, altfel, o armată de oameni şi mult mai mult timp. Cu ajutorul motoparapantei, salvatorii montani reuşesc să vadă cel mai bine crestele mai înalte, inclusiv părţile umbrite, cele care nu sunt expuse pe potecile montane.

 

Se tem de ce este mai rău
Pe teren sunt în permanenţă 40 salvatori montani şi jandarmi, care scotocesc Retezatul în căutarea pensionarului pasionat de munte. Bărbatul este căutat de zile în şir, iar echipele de salvare se tem de ce este mai rău. Turistul s-a rătăcit în zona „Porţile Închise”, la 2.300 de metri altitudine. Acesta a pornit împreună cu un prieten de-al său, în vârstă de 80 de ani, de la cabana Pietrele, intenţionând să parcurgă un traseu prin Valea Galeşului, pe la Lacul Bucura, iar apoi, să se întoarcă la cabană. La un moment dat, cei doi s-au despărţit, iar braşoveanul de 72 de ani nu a mai ajuns la cabană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
La Peştişu Mic, lucrările sunt mari

Deşi aflat la primul său mandat, singurul primar din judeţul Hunedoara de pe lista PNG-CD-ului, Leorean Casian Voina (foto), a...

Prinşi cu o tonă de fier în căruţă

Şapte bărbaţi au fost prinşi de poliţişti, după ce au furat aproximativ o tonă de fier vechi din incinta fostei...

Bulina neagră 14.09.2011

Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni

Închide